Новини Събития

Вижте най-вълнуващите изложби по света за 2023 г.

   
Вижте най-вълнуващите изложби по света за 2023 г.

През 2022 година имахме Венецианско биенале и Documenta 15, тази година имаме Вермеер, Шиле, Климт, Колекцията на Пино, Яйои Кусама, Маккуин. Ето поглед към най-вълнуващото през 2023 и накъде да стегнем багажа за пътешествия, съчетани с изкуство.

"Моне, Пикасо и майсторите на Belle Epoque", Национален музей за модерно и съвременно изкуство, Сеул, 26 февруари

Близо 100 произведения, дарени на музея от наследниците на покойния президент на Samsung Лий Кун-хи, са изложени в тази мащабна изложба, фокусирана върху големите майстори на парижкия "Бел епок".

Изложбата е разделена на четири части: "Писаро и Гоген, двама майстори в Париж, които се срещнаха като ментор и наставляван"; "Моне, Реноар и Пикасо, майстори, които процъфтяха чрез приятелство и уважение"; "Пикасо, Миро и Дали, испански художници в Париж"; и "Пикасо и Шагал, майстори, уловили красивите моменти от живота".

Undercurrent, Новото бъдеще на японското съвременно изкуство, 29 януари

Описвана като "концентрирано представяне на новото поколение японски артисти в Китай", тази изложба включва около 100 произведения на изкуството от 16 млади и утвърдени японски съвременни артисти. Групата достига пълнолетие през 90-те години на миналия век и често се свързва с "Изгубените 20" на страната, когато икономиката на Япония се разпада. Един критичен и сензитивен поглед към времето на 90-те и днес. 

Йоханес Вермеер, Райксмузеум, Амстердам, 10 февруари

Вероятно една от най-вълнуващите изложби през 2023 г. не само за любителите на изкуството, но и за широката публика, е това рядко събитие, обявено за най-голямат изложба с произведения на Йоханес Вермеер до сега.

Ще видим поне 28 емблематични картини на нидерландския майстор събрани от различни места по света: "Момиче, прекъснато по време на музика", "Офицер и смеещо се момиче", "Господарка и слугиня", дадени назаем от Frick Collection, Ню Йорк, ще бъдат показани за първи път заедно извън Ню Йорк от век насам.

Те се присъединяват към "Момичето с перлена обица" заета от Хага, и четири шедьовъра от колекцията на Райксмузеум. Междувременно стискаме палци климатичните активисти да оставят тези културни съкровища на мира.

"Егон Шиле от колекцията на музея Леополд във Виена - Младият гений във Виена, 1900", Музей Метрополитън, Токио, Япония, 26 април

След три десетилетия творчеството на Егон Шиле се връща отново в Токио в изложба, проследяваща "драматичния живот на гения, починал твърде млад".

Експозицията включва 50 произведения на изкуството на Шиле, придружени от около 120 произведения на други виенски художници, включително Густав Климт, Оскар Кокошка и Рихард Герстъл, за да разкаже изчерпателно подробности и контексти от историята на виенското изкуство от края на века.

"Маккуин: съзнание, митове, музи", Национална галерия Виктория, Мелбърн, Австралия, 16 април

Британският моден дизайнер Александър Маккуин непрестанно е обект на динамични дискусии в света на изкуството - дори след повече от 12 години след смъртта му през 2010 г.

Изложбата е с произведения от колекциите на Националната галерия и Музея на изкуството на окръг Лос Анджелис, изложени заедно със собствени дизайни на Маккуин, "които помагат да се освети интердисциплинарния импулс, който определи кариерата му."

"Любовта в колекциите на Лувъра", Национален арт център, Токио, Япония, 1 март

Почитателите на изкуството със сигурност обичат Лувъра, но тази мащабна изложба в Токио задълбочава темата за любовта в Лувъра.

По-специално 74 картини от колекцията на легендарния парижки музей, които показват как е изглеждала любовта в класическото европейско изкуство.

"Климт, вдъхновен от Ван Гог, Роден, Матис", музей Белведере, Виена, 3 февруари

Картини, рисунки и скулптури на Климт, заедно с творби на художници като Моне, Роден, Ван Гог и Матис - всички, които го вдъхновяват. Изложбата отбелязва и 300-годишнината на Белведере.

Reaching for the Stars. From Maurizio Cattelan to Lynette Yiadom-Boakye", Palazzo Strozzi, Florence, 4 март

След откриването на фондацията с нестопанска цел през 1995 г. в Торино, мега-колекционерката Патриция Сандрето Ребаудендо ръководи и развива една от най-престижните публични колекции в страната, разширявайки я до Мадрид през 2017 г.

Сега, историческата сграда на Palazzo Strozzi във Флоренция ще бъде сцена за селекция акценти от нейната колекция - първа изложба от подобен вид на такова място.

Тя ще включва някои от най-големите имена в съвременното изкуство, включително на голямата звезда Маурицио Кателан, южноафриканският артист Уилям Кентридж и артистката Линет Ядом- Boakye, както и звезди като Деймиън Хърст и Сара Лукас.

Яйои Кусама, You, me and the balloons, Factory international, Манчестър, 29 юни

"You, me and the balloons" е първата голяма изложба, посветена на надуваемите произведения на известната японска артистка, която ще открие новото пространство за изкуство Factory International, дългоочаквана нова културна забележителност за град Манчестър, която предстои да бъде открита през юни. 

Разпростирайки се на 13 349 квадратни метра, новото пространство, проектирано от архитектурното студио OMA, е най-големият публично финансиран национален културен проект, откриван в Обединеното кралство след Tate Modern през 2000 г.

Новата изложба на Кусама има за цел да включи различни нейни произведения, които проследяват практиката на артистката в изкуство на надуваемите обекти — това обещава да бъде основна атракция както за любителите на изкуството, така и за широката публика.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати