Анализи

Има ли опасност за Европа от китайската COVID-19 вълна

   
Има ли опасност за Европа от китайската COVID-19 вълна

Китай отвори границите си за първи път от 3 години. Правителството облекчи мерките срещу разпространението на COVID-19 след исторически масови протести в комунистическата страна против строгата политика за "нулев ковид" и продължаващите ограничения, докато останалата част от света се върна към нормален живот.

Новината е добра за голяма част от близо 1,4 милиардното население на Китай - държавата, в която преди 3 години беше съобщен първият случай на непознатия дотогава коронавирус. Първото огнище на заразата беше в град Ухан, Пекин криеше информация, а инфекцията бързо се разпространи глобално.

Въпросът сега е добра ли е новината за света? Отварянето на границите се случва по време на най-силната вълна от нови случаи на коронавирус в Китай от началото на пандемията през 2020 г. Страната преди дни обяви над 60 000 жертви за периода 8 декември 2022 - 12 януари 2023 г. - с цялата условност на достоверността на данните.

Още преди да бъдат съобщени тези числа, отворените граници на Китай предизвикаха притеснение, включително и в Европа, където вече започнаха да пристигат първите пътници от азиатската страна.

През март 2020 г. Световната здравна организация обяви пандемия от COVID-19. Оттогава вирусът е заразил над 670 млн. души и е взел е над 6,7 милиона жертви - по данни на Worldometers, където се обобщава официалната информация от националните власти в 231 страни. Светът преди 3 години се принуди да въведе строги ограничения и да се "затвори" за известно време, за да спре разпространението на коронавируса, и още се възстановява от икономическите последици. Но изглежда пандемията е овладяна.

Има ли риск от поредна вълна на заразяване с COVID-19 на фона на новините от Китай и нужни ли са превантивни мерки?

Какво се случва в Китай

"Днес вирусът е слаб, ние сме по-силни", написа официалният вестник на Китайската комунистическа партия Женмин Жибао („Народен ежедневник“) на 8 януари. В материала пише, че правителството е преминало от "предотвратяване на инфекция" към "предотвратяване на тежко заболяване".

В същия ден бяха отворени китайските граници за пръв път от март 2020 г. насам. Това беше една от последните стъпки в премахването на режима на "нулев ковид". Постепенното отпадане на мерките срещу COVID-19 доведе до мощна вълна от инфекции през декември - най-голямата след началото на пандемията.

Втора подобна вълна се очаква в края на януари след празниците за лунната нова година, когато милиони ще пътуват и може да поставят под риск здравето на уязвими възрастни хора.

На 9 януари Ройтерс цитира китайския Център за контрол и превенция на заболяванията, според който предишния ден са починали трима души от коронавирус, а общият брой смъртни случаи, свързани със заболяването от началото на пандемията, е 5272. Световната здравна организация (СЗО) обаче каза, че Китай не съобщава всички случаи.

За сравнение в България от 2020 г. до момента са отчетени над 38 000 смъртни случая при стотици пъти по-малко население.

Официалната статистика на Пекин също така се разминава с твърденията на някои лидери на местни провинции. Кан Куанчън, директор на здравната комисия за централната провинция Хенан, третата най-населена провинция на Китай, съобщи на пресконференция, че "към 6 януари 2023 г. процентът на заразените с коронавирус в провинцията е 89%". Това прави близо 88,5 милиона души.

Би Би Си отбелязва, че с отпадането на политиката за "нулев ковид" китайските власти са прекратили програмата си за масово тестване и вече не разполагат с надеждни данни за броя на заразените.

На 14 януари Националната здравна комисия на Китай излезе с още по-тревожни данни. Съобщението гласи, че жертвите на COVID-19 в периода 8 декември 2022 - 12 януари 2023 г. - тоест след отпадането на мерките - са близо 60 000. Около 5500 души за загубили живота си заради дихателна недостатъчност, а останалите над 54 000 са били заразени с коронавирус, но са имали тежки съпътстващи заболявания - като рак и сърдечно-съдови болести, се казва в информацията, цитирана от Си Ен Ен. СЗО съобщи, че следи развитието на ситуацията и настоя Китай да предоставя детайлна статистика и данни.

Има ли опасност за Европа

По думите на д-р Ханс Клуге, ръководител на СЗО за Европа, данните, предоставени от китайските власти, показват, че двата варианта на вируса, циркулиращи в Китай, вече присъстват в европейските страни. Това са подвариантите на Омикрон BA.5.2 and BF.7.

Клуге каза още, че по последни данни нараства присъствието в Европа на новия рекомбинантен вирус XBB.1.5, получен от варианта Омикрон, който вече се разпространява бързо в САЩ.

Новият щам се "улавя в малки, но нарастващи количества и ние работим за оценка на потенциалното му въздействие", каза той.

Клуге допълни, че споделя мнението на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ), че към момента не се очаква продължаващата вълна в Китай да окаже значително влияние върху епидемиологичната ситуация с COVID-19 в европейския регион на СЗО.

Въпреки това по негови думи "не са необосновани" ограниченията за пътуване, които много европейски страни въведоха през последните седмици за посетители от Китай. Преди близо седмица Брюксел "настоятелно" препоръча на всички държави членки да изискват отрицателни тестове за коронавирус от пристигащите от Китай граждани. Малко преди това Европейската комисия (ЕК) съобщи, че "преобладаващият" брой държави членки подкрепят ограниченията за пристигащите от азиатската страна.

Препоръките включват също пътниците на полети от и за Китай да носят предпазни маски, покриващи носа и устата, да се въведат тестове на случаен принцип за пристигащите, както и да се извършва мониторинг на отпадъчните води на летищата за наличието на следи от коронавируса.

ЕЦПКЗ обаче определи тестването като "неоправдано", като се има предвид високата степен на ваксинация в Европа, както и фактът, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече се разпространяват и на стария континент. Според официалната статистика на центъра над 70% от населението в Европа е ваксинирано срещу COVID-19, а над 50 на сто от гражданите са и с поне една бустерна доза. Китайското правителство осъди налагането на ограничения за пътуващи от страната, като според Пекин те са политически мотивирани.

Сред държавите, наложили свои ограничения на пътниците от Китай, са Австрия, Белгия, Швеция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Франция, Великобритания и редица други извън Европа.

България

Преди седмица Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщи, че България няма да въвежда нови мерки за влизащите от Китай, като вместо това разпространи препоръките на Европейската комисия.

Данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувани на сайта му, показват, че новият подвариант на коронавируса XBB.1 вече е засечен в България.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова потвърди информацията за БТА. По нейни думи вариантът е по-заразен, но "няма място за притеснение", тъй като няма данни този подвариант да води до по-тежко протичане на заболяването. Христова каза още, че не очаква сериозно увеличаване на случаите на COVID-19 в страната.

По данни на Единния информационен портал активните случаи към 13 януари са 3 697. Приетите в болница за лечение на инфекцията са 367. , а поставените дози ваксини са малко над 4,6 милиона.

По данни на ЕЦПКЗ към 12 януари пълен курс на ваксиниране в България имат 30% от хората, а бустерни дози имат едва 12%. Това е най-ниският процент за Европейския съюз, където средното ниво е 73% за завършен курс и 54.7% за първи бустер.

Диляна Теохарова е журналист в Свободна Европа от 2021 година. Преди това завършва специалност журналистика, профил печат и култура в Софийския университет.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати