Анализи Новини

Испания възстанови туризма си през 2022 г.

   
Испания възстанови туризма си през 2022 г.

Туристическата дейност в Испания, втората най-посещавана световна дестинация преди пандемията, е надвишила през 2022 година предпандемичното си равнище. Това обяви със задоволство работодателската организация в сектора "Екселтур" (Exceltur), цитирана от Франс прес.  

"Противно на различни предвиждания 2022 година отбеляза възстановяването на туристическата дейност в Испания с приходи от туризъм към брутния вътрешен продукт (БВП) от 159 милиарда евро или с 1,4 на сто повече, отколкото през 2019 година", съобщи в комюнике "Екселтур". Туризмът, който е стълб на испанската икономика, е осигурил миналата година 12,2 на сто от испанския БВП или незначително под стойността от 2019 година (12,6 на сто). Испания е имала  "отличен летен сезон" през 2022 година, като приходите са надхвърлили тези от лятото на 2019 година, но браншовата организация очаква лек спад на приходите за цялата година.

В крайна сметка секторът е получил по-голяма от очакваната подкрепа благодарение основно на испанските туристи, които са пътували значително от април. Притокът на чуждестранни туристи е бил по-малък (-14,6 на сто), а разходите им са се понижили с 3,8 на сто от януари до ноември, като престоят им е бил по-дълъг и са ползвали по-луксозни туристически продукти, уточнява "Екселтур".

Най-посещаваните от туристите региони са били Балеарските острови, Канарските острови и Андалусия със слънчевите им плажове.  Селският туризъм е донесъл "зелена" активност в Испания (най-вече в Астурия, Кантабрия, Галисия в северозападната част на страната). Туризмът е стратегически сектор за Испания, втората най-популярна световна дестинация след Франция, с над 84 милиона посетители през 2019 година. На тежко засегнатия от пандемията туристически сектор му отне време да се възстанови въпреки желанието на компаниите и правителството да направят всичко възможно, за да съживят бранша. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати