Новини Транспорт

ЕИБ ще финансира Летище София с €40 милиона

   
ЕИБ ще финансира Летище София с €40 милиона

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и дружеството – концесионер на Летище София „Соф Кънект“ подписаха договор за заем от €40 милиона за модернизацията на столичния аеропорт. Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на Европейската комисия, съобщават от банката.

Отпуснатите средства трябва да подкрепят модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност според най-новите стандарти. Проектът има за цел да подобри и ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност, като  гарантира най-съвременна защита на околната среда.

През 2022 година концесионерът даде заявка за превръщането на Летище София в 5-звезден аеропорт. Това се случи, след като министри от служебните кабинети непрекъснато изказваха недоволството си към „СОФ Кънект“. Генерираните загуби през 2021 година бяха в размер на 60 милиона лева, вследствие на пандемията.

Кой, как и докога може да кандидатства?

Според заявката, Терминал 2 ще бъде основно реконструиран, като ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Предстои да бъдат пуснати в експлоатация близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света – Dufry.

Ще бъде удвоен капацитетът на проверката за сигурност – от 6 на 11 пункта и ще се изградят 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е и цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните.

В края на декември миналата година столичното летище сключи договор за строителство на 3 временни и 1 постоянен открити паркинги с „Главболгарстрой“. Стойността на поръчката е за малко над 5 милиона лева. Компанията изпълнител е избрана в конкурентна тръжна процедура с международно участие.

Избраният изпълнител има сериозен строителен опит, като се очаква да завърши паркингите за не повече от 247 дни след началото на строителството.