Хотели

Хотелиери в Слънчев бряг готвят протести заради забавени плащания за украинците

   
Хотелиери в Слънчев бряг готвят протести заради забавени плащания за украинците

Базите в Слънчев бряг, където има настанени украински бежанци са запълнени едва на 40%, обясниха хотелиери пред DarikNews.bg.
По думите им ако държавата не промени заповедта новопристигналите украинци да бъдат настанявани единствено в държавни бази, то ще се наложи да затворят хотелите.

"На нас не ни е рентабилно да работи хотелът с 40% заета база. На нас ни се плащат по 15 лв. за настанен бежанец, изхранваме ги за наша сметка. Държавата ми дължи пари още от месец май”, каза хотелиерът Деси Николчева.

Украинката Катерина говори и за друг проблем. Много от семействатаостават разделени, тъй като новодошлите се настаняват в разпределителния център в Елхово и от там в държавни бази, а не при своите близки, които са настанени в хотелите.

"Има много желаещи да дойдат в България, но не желаят да живият в контейнерите в Елхово и се отказват въобще да идват във вашата страна. Защо не се позволи да бъдат настанени в хотелите, които са наполовина празни. Оставаме с впечатление, че България не желае да приема повече украинци, а войната продължава и няма къде да се върнем", коментира Катерина.
  
Хотелите в Слънчев бряг готвят нови протести, ако няма ясен отговор от държавата как ще продължи програмата след 23 февруари. Искат и ясни отговори от Министерството на туризма кои са хотелите, в които са открити бежанци-фантоми при извършените проверки, за да не се петни целия бранш.

„Обидени сме от твърденията на министъра на туризма, който обяви, че 40% от вписаните в хотели украинци са фантоми. Той не уважава труда ни. Обмисляме нови протести”, заяви хотелиерът Елена Андонова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати