Анализи

Китайската туристическа индустрия ще се възстанови до средата на 2023 г.

   
Китайската туристическа индустрия ще се възстанови до средата на 2023 г.

Обръщането на Китай към много политики, включително Covid, постави началото на възстановяване на втората по големина икономика в света, което трябва да обхване и останалия свят.

За инвеститорите, които са предпазливи да се насочат към китайските акции на фона на продължаващите въпроси относно посоката на по-дългосрочните политики и геополитиката, чуждестранните акции предлагат скрит начин да се възползват от съживяването.

Китайските акции вече се повишиха с почти 50% от края на октомври, тъй като Пекин се отклони от политиките, които удариха акциите през последните няколко години, от нулев Covid до репресии в интернет и сектора на имотите. Но китайските политици се насочват към нови приоритети, обещавайки да дадат предимство на растежа и дори да облекчат ограниченията за предприемачите, за да стабилизират пазара на недвижими имоти.

Това засилва настроенията на инвеститорите и подтиква стратези като Марк Хефеле, глобален главен инвестиционен стратег в UBS Wealth Management, да идентифицират Китай като „най-предпочитания“ в Азия и да препоръчат на инвеститорите да гледат към китайските потребители, интернет, фармацевтично, медицинско оборудване и транспорт, капиталови стоки и компании за материали.

Но някои инвеститори все още са предпазливи относно разпределянето на пари на пазар, който беше смятан от някои за неинвестируем само преди година. Вътрешните политики изтриха милиарди от пазарната капитализация на широко разпространените китайски акции, а санкциите, наложени на Русия след нейното нахлуване в Украйна, накараха инвеститорите да се тревожат какво може да се случи, ако Китай предприеме ход спрямо Тайван.

За тези инвеститори друг начин да се възползват от възстановяването в Китай е като намерят вероятните бенефициенти другаде по света. В бележка до клиентите Луис Гейв от Gavekal Research пише, че повторното отваряне на Covid ограниченията на други места по света обикновено е стимулирало една четвърт или две двуцифрен номинален растеж на БВП, тъй като потребителите компенсират загубеното време и някои компании наемат прекалено много, за да бъдат сигурни, че се справят с търсенето, тъй като персоналът потенциално се разболява.

Добродетелен цикъл може да бъде на хоризонта за нововъзникващите пазари: „Потреблението след отварянето трябва да е епично, особено след като повторното отваряне на Китай се случва ръка за ръка с възникващ бичи пазар на акции, който през следващата година вероятно ще увеличи значително потреблението дори по-нататък“, пише Гав.

Пътуването е очевидният бенефициент. В бележка до клиентите анализаторите на Citi прогнозират, че китайската туристическа индустрия ще се възстанови до повече от 85% от нивата преди Covid до втората половина на тази година, докато изходящите пътувания могат да се върнат до 60% от нивата преди Covid.

Джон Пол Лех, който управлява акциите на Matthews Asia за развиващите се пазари и стратегиите за нововъзникващи пазари в бившия Китай, вижда възможности в Тайланд, тъй като китайските пътници резервират ваканции, след като са останали у дома в продължение на три години. Въпреки че по-очевидните бенефициенти като летищата вече са се събрали, той вижда възможности в области като болници, които биха могли да видят възстановяване на медицинския туризъм.

Европейските производители на луксозни стоки като LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (MC.France) също би трябвало да видят полза от възобновяването на пътуванията в Китай – и възстановяването на Китай ще помогне на други икономики, казва Лех. Компанията получава много по-голям дял от продажбите си от Китай, отколкото мултинационалните компании в САЩ като Lululemon Athletica (LULU) или Starbucks (SBUX)

Повече китайски пътници, които резервират пътуване със самолет, и по-широкото възстановяване на икономиката, което се разпростира към съседите на Китай, предвещават добро търсене на енергия. Това трябва да е добре за компании като австралийската Woodside Energy Group (WDS), която изнася почти целия си природен газ за Азия, казва Лех.

Възстановяващата се китайска икономика също предвещава добро за Корея, един от най-зле представящите се пазари в Азия миналата година на фона на опасения относно цените на чиповете с памет и високите нива на запаси.

Но тъй като трансграничните пътувания се отварят отново, Хералд ван дер Линде, ръководител на капиталовата стратегия на HSBC за Азия и Тихия океан, препоръчва на клиентите да обърнат друг поглед на пазара. „Връщането на китайския входящ трафик с излишни спестявания трябва да помогне на местната икономика, особено на безмитните оператори и магазините“, пише ван дер Линде.

Въпреки че търсенето на технологии може да отнеме време за възстановяване, ван дер Линде вижда голяма част от притесненията, които вече са отразени в оценката с FTSE Korea, търгуващ се с повече от 17% под средното, а фондовете са намалили експозицията си към пазара до петгодишно дъно. Борсово търгуваният фонд iShares MSCI в Южна Корея (EWY) е нараснал с почти 10% досега тази година.

Европа е друг бенефициент, като стратезите на Barclays пишат в бележка до клиентите, че ръстът на печалбите на европейските акции е много по-чувствителен към промените в икономическата обстановка за нововъзникващите пазари, отколкото акциите в САЩ. Един бенефициент: индустриализирана Германия, която ще получи тласък със съживяването на китайската икономика.

По-широкият фон за чуждестранните акции и акциите на нововъзникващите пазари също се подобрява в по-широк план, като щатският долар се отказва от част от скорошната си сила. След 15-годишен период, в който щатският долар, акциите и облигациите поразиха останалия свят, глобалният ръководител на отдела за проучвания на JPMorgan Джойс Чанг в бележка до клиентите препоръча прехвърляне на някои стратегически портфейлни дялове към чуждестранни акции.

Една голяма причина: те виждат скорошния силен доларов режим като към своя край, тъй като той стана много скъп и условията се подобряват за поскъпване на валутите на развитите пазари и нововъзникващите пазари през следващото десетилетие спрямо долара. Един бърз начин за широка чуждестранна експозиция: iShares MSCI AC World Index ex-US ETF (ACWX), който е нараснал със 7,5% досега тази година.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати