Анализи Новини

Вижте най-добрите градски почивки в Европа за 2023 г.

   
Вижте най-добрите градски почивки в Европа за 2023 г.

Малко са нещата, които са по-освежаващи от почивката в красив град. А когато става въпрос за няколко дни в напълно ново място, Европа предлага удивително богат избор. С метрополиси, очарователни малки селца или градчета и всичко между тях, континентът предоставя десетки възможности за уикенд бягство от рутината.

От кулинарни изкушения и културни забележителности до горещи точки за партита през цялото денонощие - най-добрите градски почивки в Европа отговарят на всички изисквания. Но при толкова много възможности, кои от най-добрите да изберете? Навсякъде - от Франция до Босна и Херцеговина - са включени специални събития и вълнуващи преживявания на всеки ъгъл. Вижте колекцията на TimeOut

Марсилия, Франция

Средиземноморска мелница, която кипи от удивителните 2600 години, Марсилия привлича все повече посетители през последните години. Макар че някога градът е имал репутацията на свърталище на гангстери и моряци, в наши дни Марсилия е по-известна със спиращите дъха гледки към нейните плажове с всякаква форма и големина, музеи от световна класа и някои от най-впечатляващите барове на покриви във Франция (и Европа). Това е древен, очарователен и жив град, с който си струва да се забавлявате.

Шефилд, Великобритания

Град, който някога е бил синоним на почернели от въглища сгради и промишлено производство, сега Шефилд е по-познат с друг цвят - зеления. Неотдавна той бе обявен за "най-зеления град" в Обединеното кралство и може да се похвали с 4,5 милиона дървета (повече на човек от всеки друг град в Европа), 250 обществени парка и 52 квадратни мили национален парк. Съчетайте пищната зеленина и близостта до Националния парк Пийк Дистрикт с оживен град, богат на култура, една от най-впечатляващите кулинарни сцени в Европа, и ще получите два вида почивка в едно.

Бихач, Босна и Херцеговина

Разположен в северозападния ъгъл на Босна и Херцеговина, Бихач е свързан с магията на река Уна. Екологични места за настаняване като Japodski Otoci и Eko-Selo Natura Art предлагат приключения и възстановяване в еднаква степен, а велосипедният маршрут от центъра на града до останките на крепостта Соколац е идеален за енергични колоездачи, които търсят гледки към долината. След няколко местни инициативи за почистване на околните езера и реки, сега имате дестинация, обхващаща всичко, което предлага най-красивата река в Босна.

Милано, Италия

През последните години Милано се отърси от индустриалния си имидж и създаде по-устойчив метрополис със "зелен бял дроб" около него. Големи събития като известния мебелен панаир Salone del Mobile завладяват Милано с оживени арт инсталации и събития, отворени както за професионалисти в областта на дизайна, така и за обществеността, а градът е домакин и на чудесни музикални фестивали като Milano Summer Festival. 

Билбао, Испания

Космополитен, но традиционен. Изискан, но остроумен. Забавен, но спокоен. Билбао е град на контрастите - от великолепния музей Гугенхайм и мостовете, които пресичат река Нервион, до изискания стар град, като, разбира се, не забравяме, че в Билбао има толкова прекрасна храна и заведения, които заслужават поне едно посещение. През последните няколко десетилетия градът е напълно преобразен, превръщайки се от индустриалното сърце на испанския баски регион в очарователен културен център.

Арл, Франция

Звездата на Арл е LUMA - оживен квартал на изкуствата, изпълнен с мултимедийни изложби и арт инсталации. Връхната точка е впечатляващо високата кула на Франк Гери, изградена от 11 000 метални панела, създадени да напомнят за звездната нощ на Винсент ван Гог (художникът завършва легендарната си серия от слънчогледи в Арл през 80-те години на XIX век). Друг обект, който задължително трябва да посетите, е Carrières des Lumières - потапящо арт преживяване в кариера, където върху огромните варовикови стени се прожектират творби на художници като Сезан и Кандински.

Бърно, Чехия

Въпреки че е разположен между Прага и Виена, самоувереният Бърно не е средното пренебрегвано дете. Някога наричан "моравският Манчестър", спокойният втори по големина чешки град се е превърнал в постиндустриален научен и технологичен център. Но ще откриете много улики за многопластовото минало на Бърно в редица необичайни подземни атракции, включително мистериозните тухлени цистерни в Жлути Копец, ядреният бункер 10-Z от комунистическата епоха и бомбоубежището "Денис" под катедралата. След закуска в Café Momenta се отправете към замъка Шпилберк и вземете обяд в Cafe Placzek, разгледайте историческия център преди вечеря в Atelier Bar & Bistro и опитайте питие в Rotor Bar.

Ливърпул, Великобритания

Нощният живот тук е по-забавен, по-див и по-приятелски, отколкото където и да било другаде в Обединеното кралство. Сега е време и всички останали да го открият. Заведенията в Балтийския триъгълник се пълнят целогодишно, но може би ще искате да отидете през август за нещо по-голямо като Creamfields или International Beatle Week. Посетете и DaDaFest International, един от водещите световни фестивали за творби на хора с увреждания.

Каунас, Литва

През 30-те години на миналия век малко места са били толкова интересни, колкото Каунас. Когато Вилнюс е окупиран от поляците, този по-малък, централен град е обявен за временна столица на Литва. Посолства са отваряни навсякъде, а художници са се стичали там на тълпи. Градът се превръща в неофициален дом на модернистичната архитектура. Но след това е забравен, оставен да "изсъхне" по време на съветската епоха и отново надминат от Вилнюс. Градът, който все още се грее в блясъка на Европейската столица на културата през 2022 г., предлага куп удоволствия - от стотиците модернистични шедьоври до Музей на изкуствата Чюрльонис (посветен на музиканта и художника-символист) и откровено странния Музей на дяволите. Можете да започнете деня си с кафе във Vagabond, след това да вземете безплатен "Пътеводител на модернистите за Каунас" и да разгледате централната поща, киното Romuva и Sugihara House - бившето японско посолство, което сега е музей посветен на дипломат, спасил хиляди евреи по време на Холокоста. Когато се стъмни, се смесете с тълпата на терасата на Kultura Kavine и се включете в караоке в Dzem.

Осло, Норвегия

Норвежката столица се разраства бързо, но най-вълнуващата част на града е историческият квартал Bjørvika. Съживяването на тази пристанищна зона е в ход, като чисто новият Музей на Мунк вече е отворен за обществеността, позициониран точно до библиотеката Deichman Bjørvika и световноизвестната Опера, която вече има собствен градски плаж, Operastranda. Градът разполага и с много нови заведения за хранене и VIA Village с девет люка за улична храна, разположени само на няколко минути от района на Aker Brygge. Не пропускайте брънч в спокойната обстановка на KUMI Oslobukta, след което може да се разходите по дългата 9 км Havnepromenade и да вземете коктейл в уютния ретро бар Andre til Høyre.

 Хамбург, Германия

Оживен от морския въздух, изпълнен с ханзейска гордост и отворен към света не само с вековната си морска търговия, но и с ярката смесица от националности, идентичности и политически пристрастия, вторият по големина град на Германия е сила, с която трябва да се съобразяваме. От Елбфилхармонията до колоритния квартал Репербан, Хамбург е пристанищен град с огромно културно богатство.

Дъблин, Ирландия

Искате да прекарате един бурен уикенд в пъбове и музика на живо? Търсите история и култура? Жадувате за зеленина и красива архитектура? Дъблин предлага всичко това. Ирландската столица обединява в един специален град характерни пъбове, първокласни места за изкуство и музеи, обширни паркове и много други. С всичко това не е чудно, че от Джеймс Джойс и Оскар Уайлд до Самюъл Бекет Дъблин е дал толкова много гении на изкуството.

Инвърнес, Шотландия

Ако желаете да разгледате шотландските възвишения Хайлендс, Инвърнес е идеалната база за начало на вашето пътуване. Наблизо се намират езерето Лох Нес, замъкът Уркхарт и бойното поле на Кулоден, но и самата столица на Хайлендс предлага много интересни събития. Театърът Eden Court винаги привлича някои от най-добрите британски комици. Междувременно The Gathering Place е ново обществено произведение на изкуството, създадено от художниците Sans Façon и архитектите от KHBT. Точно на брега на река Нес, извитият кей от камъни на Clasach предлага място за спокойно съзерцание.

Трикала, Гърция

Родно място на вдъхновената от хашиша протестна музика ребетико и дом на популярния коледен пазар "Мелницата на елфите", недотам известният град Трикала в северозападната част на Тесалия е първият официален "интелигентен град" в Гърция. Този прелестен град се увенчава с византийски замък и се пресича от пълната с пъстърва река Литеос. Благодарение на системата за споделяне на велосипеди и множеството нови велоалеи, придвижването е лесно - а когато температурите се покачат през лятото, има спирки, където можете да си вземете безплатна вода. В града има и първите в страната автобуси без шофьори.

Ротердам, Нидерландия

Обновен и съживен през последните години, вторият по големина град на Нидерландия вече е твърдо на туристическата карта. Ротердам има невероятни музеи на изкуството и ослепителна архитектура, които биха осветили всеки канал в Инстаграм. Къде другаде, ако не в Ротердам, можете да посетите Depot - първото в света публично достъпно хранилище за изкуство, в което се съхраняват 151 000 предмета, или да се възхитите на плаващи сгради, сред които офис, ферма и дори цяла улица? И дори не започвайте с невероятната храна и нощния живот.

Фрайбург, Германия

Забележителен пример за това как "зеленият живот" и "разрастването на града" могат да вървят ръка за ръка. Югозападният германски град отдавна е защитник на опазването на околната среда и устойчивото развитие, като няколко скорошни инициативи продължават тази традиция, включително инициатива на стойност милион евро за засаждане на нови дървета и Дитенбах - неутрален за климата екорайон, който в момента е в процес на изграждане. Известен като най-слънчевия (и най-топлия) град в Германия, Фрайбург е и входна врата към едно от най-известните природни чудеса на страната - Шварцвалд, който се намира на кратко разстояние от центъра и представлява спираща дъха еднодневна екскурзия. 

Турку, Финландия

С изобилието си от тераси на кафенета, Турку често е наричан "Париж на Финландия". Но най-старият град в страната (и историческа столица) има свое собствено излъчване. Като начало, тук има много музика, а през цялата година се провеждат страхотни фестивали. Турку е и водещ в областта на устойчивия туризъм, като в града се организират пътувания с електрически лодки, екскурзии сред природата и кулинарни турове, които представят най-добрите местни продукти. Всичко това е част от плановете на Турку да се превърне в неутрален по отношение на въглеродните емисии град, който до 2040 г. няма да генерира отпадъци. Искате ли да стигнете дотам с по-екологични средства? Градът е лесно достъпен с влак (от Хелзинки) и ферибот (от Стокхолм и Талин). Започнете деня си с разходка по дължината на река Аура от замъка Турку до квартал VI, спирайки за лонкеро (джин и сода от грейпфрут) на плаващите барове - лодки, преди да стигнете до Kaskis за сезонно дегустационно меню.

Валенсия, Испания

Валенсия е класически универсален град. Но въпреки че е известен както с изкуствата и гастрономията си, така и с науката и иновациите си, южният испански град все още остава малко недооценен. Този великолепен град на река Турия е пълен с удоволствия, като се започне от това, че е (широко смятан за) истинското родно място на паелята и има куп прекрасни плажове и се стигне до това, че в него се намират някои от най-добрите забележителности и музеи, които съвременна Испания може да предложи.Идеалният ден във Валенсия може да започнете с разходка през Turia Gardens до футуристичния Град на изкуствата и науките, по обяд да хапнете паеля на дърва в крайбрежния Casa Carmela, а вечерта да посетите оживения Russafa barrio и да опитате коктейла Agua de Valencia в La Bella de Cadiz.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати