Анализи Новини

Асоциация предлага създаване на Национална агенция за минералните бани

   
Асоциация предлага създаване на Национална агенция за минералните бани

За създаване на Национална агенция за минералните бани се обявиха от Българската асоциация за термално наследство (БАТН). Идеята беше представена на кръгла маса, организирана от „Продължаваме Промяната“ и БАТН в зала „Изток“ на Народното събрание.

Целта на създаването на агенцията е осъществяване на координация между институциите и гарантирането на опазването на ресурса. Виргиния Захариева от асоциацията каза, че освен общините, това са Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на културата, Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма и Министерството на икономиката. Тя заяви, че България е единствената държава, която не генерира ползи от ресурса и не присъства на картата на европейския термализъм. Захариева беше категорична, че те са неоценено богатство.

Виргиния Захариева посочи, че Министерството на културата трябва да предоставя статут на защита на минералните бани, които имат два ресурса – минерална вода и сграден фонд. Министерството на туризма може да осигурява звезди по подобие на хотелите, както и да работи за популяризиране на България като дестинация с минералните бани. По думите на Захариева МОСВ следва да осигури справедлив начин за даване на концесии, така че баните да не бъдат ощетени за сметка на СПА центровете. В тази връзка тя каза, че за разлика от СПА обектите, които са частна собственост, изначално минералните бани са замислени като място, достъпно за всички граждани.

Минералните бани предлагат автентична атмосфера, която липсва в СПА центровете, коментира Захариева. Тя отбеляза, че минералните бани допринасят и за подобряването на здравето на хората.

Виргиния Захариева се позова на данни на  Българската асоциация по подземни води, според които държавните обекти с минерална вода са общо 150. Като добри примери за реставрация тя посочи баните в Банкя, Якоруда, Вършец, село Ягода и Хасковски минерални бани.

Иво Анев от „Екипът на София“ наблегна на необходимостта да се ограничи намаляването на загубите на ресурс. Рационалното използване на ресурса е в основата на кръговата икономика, подчерта той. В икономическа перспектива минералните води могат да се разделят по ресурсен компонент, пазарен и обществено-културен, коментира Анев.

Общинският съветник и председател на „Спаси София“ Борис Бонев смята, че София не бива да пропуска възможността на използва лечебните свойства на минералните води. Да пропускаме потенциала да развиваме града ни като туристическа дестинация е наистина безотговорно, каза той. И изрази подкрепа за бързи и ефективни мерки за използването на минералните води в София по предназначение.

Красимира Бръмчева, директор на дирекция „Управление на води“ в МОСВ, се съгласи с изразеното мнение, че минералните води са ценен ресурс, който не се използва ефективно. Тя посочи, че  повече от 2/3 от находищата, които са изключителна държавна собственост, са предоставени за стопанисване и управление на общините, в които те се намират.

По време на кръглата маса арх. Слава Савова от Българската академия на науките представи използването на минералните бани в България през годините. Тя разказа, че от хигиенна функция на баните постепенно се преминава към използване на лечебните им свойства. Развива се и изследователската дейност за балнеолечението.

Венелина Червенкова заяви, че Министерството на туризма се стреми да популяризира страната ни като целогодишна дестинация. Тя каза, че се поставя фокус върху здравния туризъм.  

Дискусията за минералните бани беше открита от Цветелина Симеонова-Заркин, която изрази надежда, че специалистите в областта ще намерят възможност за оползотворяването на минералните бани. Според нея много от минералните бани са с впечатляваща архитектура.

Участниците в кръглата маса разгледаха и изложбата „Минералните бани на София - символ и спасение“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати