Новини Транспорт

Wizz Air със 77% ръст на пътникопотока в България за 2022 г.

   
Wizz Air със 77% ръст на пътникопотока в България за 2022 г.

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивият авиопревозвач в световен мащаб, обяви ръст от 77% на пътникопотока през 2022 г. в сравнение с 2021 г. През 2022 г.Wizz Air е регистрирала над 2.6 млн. пътници в България в сравнение с 1.4 милиона през 2021 г., с което надскача резултатите от преди COVID пандемията.Най-популярният маршрут за годината у нас е София – Тел Авив. В международен план общо 45 милиона пътници са резервирали билети с Wizz Air през 2022 г., което е два пъти повече от предходната (27,1 милиона пътници) и с 10% повече от 2019 г. (41 милиона пътници).

Wizz Air продължава да изпълнява ангажимента си да предоставя достъпни възможности за пътуване и е готова да ускори и разшири дейността си през 2023 г. Авиокомпанията има две постоянни бази в България с около 400 членове на екипажа, опериращи с 10 самолета по 60 маршрута. Мрежата на Wizz Air до, от и в рамките на България отчита ръст с 48% през 2022 г., което осигури 400 000 допълнителни места в продажба на пазара.

Wizz Air продължава да спазва принципите на ESG (опазване на околната среда, социални политики и корпоративно управление) в своите операции. Авиокомпанията разполага с една от най-младите флотилии със средна възраст на самолетите 4,6 години, доста под средната възраст на основните му конкуренти, която е около 10 години. Това гарантира, че Wizz Air изпълнява своя ангажимент за устойчивост с най-нисък отпечатък върху околната среда. Освен това, превозвачът управлява ефективно своите самолети, тъй като това има най-голямо въздействие върху справянето с интензивността на въглеродните емисии. В същото време авиокомпанията е провела 66 дни за набиране на кабинен екипаж в България и е увеличила местния си екипаж с почти 30%. Плановете на Wizz Air за 2023 г. са да продължава да предоставя кариерни възможности и да разширява кабинния си екипаж.

Тамара Никифорова, мениджър „Корпоративни комуникации“ в Wizz Air Group, коментира: „Гордеем се с резултатите си в България и с удоволствие ще продължаваме да предоставяме на българските пътници нови възможности за пътуване на достъпни цени. В края на 2022 г. добавихме още 1 самолет в нашата база в София, стартирахме нови маршрути от столицата до Стокхолм и Хамбург и увеличихме честотите на полетите на още 11 маршрута. Оставаме ангажирани към пазара, като в момента предоставяме на нашите български клиенти общо 1.7 млн. места по 60 маршрута до 20 държави и очакваме да растем още повече и през 2023 г.“

*Според данни на CAPA – Center for Aviation Awards for Excellence 2022.

За Wizz Air:

Wizz Air, най-бързо развиващата се европейска ултра-нискотарифна авиокомпания и една от най-устойчивите, оперира с флотилия от 177 самолета Airbus A320 и A321. Екип от всеотдайни авиационни професионалисти предоставя превъзходно обслужване и много ниски цени, което прави Wizz Air предпочитаният избор от 27,1 милиона пътници през финансовата година F22, приключила на 31 март 2022 г. Wizz Air е листвана на Лондонската фондова борса под тикет WIZZ. Компанията наскоро беше обявена за една от десетте най-безопасни авиокомпании в света от airlineratings.com, единствената в света агенция за оценка на безопасността и продуктите, и за Авиокомпания на годината за 2020 г. от Air Transport Awards, най-желаното отличие, което една авиокомпания може да получи, признавайки лица и организации, които се отличиха с изключително представяне, иновации и превъзходно обслужване и бяха оценени като най-устойчивата авиокомпания в Европа от Sustainalytics през януари 2022 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати