Новини Транспорт

Последният Боинг 747 ще бъде пуснат днес

   
Последният Боинг 747 ще бъде пуснат днес

Американската компания „Боинг“ (Boeing) се сбогуват днес официално с легендарния си самолет модел 747, повече от 50 години след първия му полет. Следобед от производство ще излезе последната машина, която е поръчана за товарни превози от Atlas Air Worldwide.

Настоящи и бивши служители днес ще се съберат на церемония в завода на компанията в град Евърет, щата Вашингтон.

През 2020 г. Boeing обяви, че ще прекрати производството на 747. Решението не беше изненада: компанията отдавна обмисляше да спре производството поради липса на търсене. Според авиационни експерти, този модел самолет, някога наричани „Кралицата на небето“, е направил възможно пътуването и когато цените на горивата са били трудно поносими.

Очаква се съществуващите 747 да продължат да са в експлоатация още десетилетия, отбелязва АФП, но с днешната церемония се затваря една глава в гражданската авиация. Големите американски авиокомпании United и Delta извадиха самолетите от флота си преди години. След като пандемията от коронавируса парализира международния въздушен трафик през 2020 г., Qantas и British Airways направиха същото.

Сега Boeing планира да подготви друга производствена линия за самолета си 737 MAX през втората половина на 2024 г., съобщи CNBC. Споменава се, че главният изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes Стан Дийл вероятно е изпратил съобщение до служителите на компанията, че нейното съоръжение в Евърет ще добави нова производствена линия като част от „значително“ начинание, посочва още бизнес телевизията. В края на миналата седмица американският производител на самолети заяви, че възнамерява да наеме 10 000 нови служители през 2023 г. в производствения и инженерния сектор.

Според авиационни експерти, този модел самолет, някога наричани „Кралицата на небето“, е направил възможно пътуването и когато цените на горивата са били трудно поносими.

Краят на „Кралицата на небето“

Boeing произвежда общо 1574 екземпляра от гигантския самолет – 747. Най-големият пътнически самолет в света извършва първия си полет през 1969 г., а около година по-късно първият самолет влиза в редовна експлоатация при тогавашната американска авиокомпания Pan Am.  

На 15 януари 1970 г. първата дама на САЩ – Пат Никсън, кръщава първия 747 на Pan Am – Clipper Victor, на международното летище във Вашингтон в присъствието на председателя на Pan Am Наджеб Халаби. Вместо с шампанско самолетът се полива с червена, бяла и синя вода.

Въвеждането в експлоатация на 747 се случва на 22 януари 1970 г., обслужвайки курса на Pan Am Ню Йорк – Лондон, а реално първият полет е бил плануван за вечерта на 21-ви, но прегряването на един от двигателите на оригиналния самолет забавя полета. Пътуването се забавя с около 6 часа до ранните часове на другия ден, докато се намери заместител.

С най-новия вариант 747-8, който има по-дълъг горен етаж, нови крила и по-икономични двигатели и предлага място за повече от 600 пътници, Boeing успя да натрупа точки само при няколко авиокомпании.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати