Новини Транспорт

От Лондон до Мароко е новото предложение за пътуване с влак

  02.02.2023 15:14  
От Лондон до Мароко е новото предложение за пътуване с влак

Пътуването с влак бележи бум в Европа, но какво ще кажете, ако може да ви отведе извън континента?

Новият маршрут до Северна Африка доказва, че не е необходимо да летите със самолет, за да отидете по-далеч. Комбинация от влак, автобус и ферибот ви отвежда на 16-дневно приключение от Обединеното кралство до Мароко през Франция и Испания.

Започвайки от Лондон, маршрутът преминава през Ним във Франция, Мадрид и Кадис в Испания, след което прекосява Гибралтарския проток с ферибот и ви отвежда до Танжер, Шефшауен, Фес и Казабланка в Мароко, пише Euronews.

В Ним ще прекарате първата си нощ. След като разгледате някои от най-добре запазените римски руини извън Италия, пътуването ви продължава до Мадрид през Барселона. Оставяйки музеите и галериите на испанската столица зад гърба си, пристигате в андалуската перла Кадис, един от най-старите градове в Западна Европа.

След нощна почивка автобусът до Тарифа ще ви откара до ферибота за Танжер, където има две нощувки. Престоят дава възможност да опознаете оживения център на изкуствата. Следва Шефшауен, известен със забележителните си сини къщи. Тук можете да изгубите представа за времето и пространството сред богато украсените занаятчийски изделия, килими и керамиката в криволичещите улички на медината.

След четиричасово пътуване с автобус до Фес пътниците могат се отпуснат в хотела си, преди да се отправят на вълнуваща обиколка с екскурзовод.

Снимка: iStock by Getty Images

Последната спирка е Казабланка, преди да се върнете в Танжер с високоскоростния влак TGV Al Boraq. Пристанищният град, популярен като зимна слънчева дестинация за французите преди Втората световна война, е изпълнен с антикварни магазини и пазари, които напомнят за тази отминала епоха.

Към новото влаково приключение вече има не просто любопитство. Общата цена на пътуването и престоя в отделните градове е 1 982 евро.

Все повече туристи проявяват интерес към пътуванията с влак на дълги разстояния. Миналата година 30 % от резервациите за почивка на Byway са били за 10-дневни или по-дълги пътувания в сравнение със само 5 % през 2021 г.

Приключенията по суша дават възможност да бъдат открити и опознати неподозирани места. Търсенето на устойчиви пътувания се увеличава, като според британската туристическа организация ABTA през 2022 г. 45% от хората заявяват, че са наясно с въздействието на пътуването със самолет върху околната среда, когато правят избор за своята почивка, в сравнение с 37% през 2019 г.

Byway предлага редица предварително изготвени маршрути без полети, а също така може да планира пътувания по поръчка. След като въведете датите на пътуването си, компанията ще резервира транспорта и настаняването ви, така че да отговарят на избрания от вас маршрут. По време на пътуването е налична информация чрез WhatsApp и за всяка дестинация се предоставят предложения за дейности извън утъпканите пътеки, допълва Euronews.