Новини Турагенции

Гърция кани българите в централната и североизточната част на страната

   
Гърция кани българите в централната и североизточната част на страната
Крaйбрeжният грaд Нaфпаκтоc привлича с дрeвнатa cи вeнециaнcκа κрeпοст
  FeelGreece

Северна Гърция е най-предпочитаната част от българите за почивка. Южната ни съседка обаче разкрива и други красиви области, които могат да бъдат посещавани. Това са Централна Гърция и регион Източна Македония и Тракия. Министерството на туризма на Гърция, на регионалното им развитие, Посолството на Гърция у нас и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) организираха специална презентация на двата региона пред български туроператори и журналисти.

„Българите са добре дошли в Гърция и през 2023 г.“, обяви по време на срещата Димитриос Михас, пълномощен министър по икономическите и търговски въпроси към Посолството на Гърция в София. Гърция очаква 18 млрд. евро приходи от туризъм тази година. Сезонът ще бъде открит отново през март, както това стана през 2022 г., като стратегията е страната да се промотира като целогодишна дестинация и ще се фокусира в рекламата на  туристически обекти и курорти във вътрешността, които остават встрани от туристическия поток. Страната отчете рекордни резултати през миналата година като брой туристи и приходи в сравнение с 2019 г, преди пандемията.

Ранните резервации очертават силен сезон в Гърция, заяви пред TravelNews Димитриос Михас. Димитрина Горанова, председател на АБТТА, посочи, че българските туроператори познават много добре Гърция и я продават много добре. „Южната ни съседка е силно предпочитана от българите“, подчерта тя. Горанова препоръча българското Министерство на туризма да вземе пример от Гърция във връзка с промотирането на туризма.

Централна Гърция

е една от тринадесетте административни области на Гърция. Както може да се предположи от името, тя заема централната част на Гърция, на север от Атика и Пелопонес. Областта се състои от пет региона - Виотия, Евритания, Фокида, Фтиодида и остров Евия (Евбея). Областта предлага целогодишен туризъм, защото има море, планини, красива природа и дори минерални извори. В нея има 64 археологически обекта, 22 музея и 2 национални парка.

 Район Фокида

Етoлοakарнaния e голям aдминиcтративен рaйοн, намирaщ сe в цeнтрaлнатa чacт на cтрaнaта и свързaн c Пeлопοнеc пοcрeдствοм мocтa Риο – Антирио (дο Патрa). Нaй-извecтнoтο място в региοна e kрaйбрeжния грaд Нaфпаκтоc с дрeвнатa cи вeнециaнcκа κрeпοст. Зaпаднaтa границa нa рeгиoна е нa Йοнийckотο κрaйбрeжиe, нο туризмът е слабο рaзвит. Приcтaнищeтo Аcтaкοc, κoeтο обслужвa фeрибοтни линии οт и дο Кeфaлoния и Итaκа, cъщο ce нaмира тaм.

Евия (cтaрoтο му имe е Евбeя) e вторият пο гοлемина οстрoв в Гърция след Крит и въпрekи тοвa e един от нaй-малκο извecтнитe, който се намира също в централната част на страната. Дo извecтнa степeн тοва ce дължи нa фakта, че e близо дο cушaтa и e свързан c мaлъκ мοcт, пοрaди кoетο хоратa нe гο приeмaт съвcем κатο οcтрoв. Тaзи нeизвеcтнoст e напрaвилa οт оcтрοва eднο мнοгo тихο и cпоkοйнο мястο зa пoчивκa, cъc запaзенa прирοда и чувство зa връщaнe назaд във врeметο.

 Остров Евия

Евия e зелeн οстрοв c приятeн kлимат, минерaлни извοри, мнoгο плaжовe и бοгатa иcтοрия. Сeлищaта ca мaлkи и тихи, плажoветe нe сa претъпκaни, тъй катο имa прeκaлeно мнοгο οт тях. Сeвернa Евия e пo-гοляма kaто плοщ и пο-ширοκa, c мнoгο борοви дървeта, кοитο създaвaт уcещанeтo зa гοрa. Южнa Евия e пo-малkο нacелeнa, всъщноcт в цялатa югοизтοчнa чаcт нямa сeлa, нο там мoжетe дa пοceтите фaнтаcтични мaлκи зaливи с нeорганизирaни пяcъчни плaжοвe и cиня вοда.

В Централна Гърция се намира и

остров Скирос, който е бижу

и малко известна дестинация. Свързан е с древногръцката митология и има богата история. Най-високата точка на острова е небезизвестният връх Олимп. Връзката на Скирос с древногръцката митология е много тясна. Легендата разказва, че на остров Скирос се намирал двореца на цар Ликомед. В него, за да не бъде въвлечен в Троянската война, се укривал Ахил.

 Остров Скирос

На остров Скирос се зародила любовта му с дъщерята на царя –Д ейдамея, от която се родил сина му Неоптолем. Освен това на Скирос бил пратен в изгнение и атинския герой Тезей, който и умира там. Днес замъкът на Ликомед, който носи същото име, се издига над столицата на острова, на мястото на древен акропол. Остров Скирос разполага с над 10 плажа, повечето от които са изолирани, но достъпни, и недокоснати от комерсиализма на туристическата индустрия.

Делфи също е в Централна Гърция,

като включва в себе си археологически комплекс и модерен град, които са разположени на югозападния склон на планината Парнас. Там има много хотели, къщи за гости, таверни и барове.В града може да се разгледа Делфийския археологически музей.

 Делфи

Входовете на музея и археологическия комплекс са разделени, а безплатно можете да разгледате Gymnasium – здание за тренировка на състезатели в публични игри и Tholos – светилището на Атина Палада, което е кръгла сграда, конструирана през 380 – 360 г. преди Христа. Състои се от 20 Дорийски и 10 Коринтски колони. Според гръцката митология археологическият комплекс Делфи е мястото на Делфийския Оракул – Пития (идва от Питон) - най – важният оракул в класическия гръцки свят. Тук е поставено началото на Пинтийските игри, които са предшественици на днешните Олимпийски игри. Този комплекс включва храма на Аполон, хазната на Атина – построена в чест на победата в битката при Маратон, стадиона Делфи, театъра и др.

Другият регион - Източна Македония и Тракия

е един своеобразен кръстопът в северната част на Гърция и е близо до България.

 Кавала

Граничните пунктове, които се намират в района са Гоце Делчев - Драма, Златоград - Ксанти, Маказа - Нимфея, Ивайловград - Кипринос и Капитан Петко Войвода - Орменион. В този район влизат и някои познати на българите дестинации като Драма, Кавала, Ксанти, Комотини, Александруполи и островите Тасос и Самотраки. Най-познати са плажовете покрай Кавала, Керамоти, Александруполи и двата острова. Но освен това регионът Източна Македония и Тракия предлага приключенски туризъм, културен туризъм, винен туризъм, кулинарен туризъм и красива природа, тъй като тук се намира гръцката част на Родопите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати