Новини Турагенции

Агенция Екватор предлага Великден в Албания с чартър от Варна

   
Агенция Екватор предлага Великден в Албания с чартър от Варна
Дурас е най-популярният курорт в Албания
  Екватор

Толкова близо до нас и все пак далеч от първи избор за пътуване, Албания се оказва изключително привлекателна. Наричана „Страна на орлите“, „Страна на бункерите и мерцедесите“, „Страната на толерантността“, тя се слави с интересни исторически и природни места, като в нея е най-големият амфитеатър на Балканите, най-древното и дълбокото езеро в Европа и най-бързо развиващите се крайбрежни курорти с тюркоазени морски води, добра кухня, отлични условия за почивка и туризъм.

В последните години Албания се превърна в доста търсена дестинация за летни ваканции, но от тази година се забелязва бум в резервациите и за Великден. Белите пясъци и лазурните води несъмнено привличат всеки през лятото, но този целогодишен интерес се дължи на многото забележителности, добро обслужване и достъпните пакети.

Петя Борисова, маркетинг мениджър на туристическа агенция “Екватор”, разказва за страната: “Албания е държава с  много възможности за пътуване и все още не е толкова наситена с туристи, което е огромно предимство. С паметници от Световното наследство на ЮНЕСКО, безценни археологически обекти и красивите гледки от бреговете на Адриатическо море, които непрекъснато печелят международно признание, тази балканска страна е дестинация, която ни предлага нещо различно от това, на което сме свикнали!”.

“Екватор” предлага за пръв път дестинацията с чартър от Варна за Великден. Групата отпътува на 15 април 2023 г. с директен полет до Тирана, изпълняван от European Air Charter.

Цените започват от 713 лв. на човек и включват самолетен билет, регистриран багаж 20 кг и ръчен багаж 5 кг, летищни такси, трансфери и 3 нощувки със закуски и вечери в 5-звездния хотел Grand Blue Fafа. Допълнително цената покрива туристическа обиколка на Дуръс, представител на туроператора за целия престой, пакет за максимална сигурност с 2 застраховки: медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и асистанс от „Евроинс“ с покрит риск за COVID-19 и застраховка отмяна на пътуване.

Интересното е, че Албания празнува Великден два пъти - веднъж по католическите и веднъж по православните стандарти. Това прави празника много обичан, а забавленията - гарантирани. Всички туристи ще имат възможността да се потопят в празничната атмосфера и да се насладят на един малко по-различен Великден.

 Дуръс отвисоко

Дуръс е основният туристически център

за пътуващите, тъй като е удобна отправна точка за посещение на всички интересни забележителности. Това е най-древният град в Албания и е изключително интересен. По улиците му човек може да открие музеи, галерии, останки от древни забележителности. Руините от крепостните стени, амфитеатърът от времето на Римската епоха, джамията Фатух, както и старите военни бункери в близост до плажа, са само част от местата, които го правят привлекателна туристическа дестинация.

 Екскурзия има и до Тирана

“Екватор” предлага в допълнение на градската обиколка и две други екскурзии. Първата представлява посещение на столицата Тирана. Тя предлага интересна смесица от съвременна архитектура и исторически паметници. Сърцето на града несъмнено е площад Скендербег. Той е любимо място и на туристите, и на местните, но по-интересното е, че носи името на национален герой, който за кратко време успява да постигне независимостта на Албания от Османската империя. Други интересни забележителности в столицата са паметникът на националния герой Герг Кастриоти Скендербег, Джамията на Етем бей, Часовниковата кула, Дворецът на културата и Националният исторически музей.

 Берат

Другата пленителна екскурзия

е до Берат. Това е град-музей с древна история, включен в списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, разположен на десния бряг на албанската река Осум в близост до планината Томор. Датира от IV век пр.н.е. и няколко века по-късно е бил част от Първото и Второто българско царство под името Кутмичевица. Запазени са много православни църкви, както и гроба на паметни за българската история имена – Свети Йоан Владимир, Свети Горазд и Свети Ангеларий – ученици на Кирил и Методи. Градът запазва славянското си име Белиград до XVII век. Днес на най-високата точка са запазени останки на средновековна българска крепост.

Туристическата обиколка на Берат включва посещение на трите основни квартала на стария град Мангалеми, Горица и Кала. Влизат още и разглеждане на крепостта „Кале“ и музея на Онуфри. Отвъд река Осуми се намира кварталът Горица, чиито къщи се оглеждат в прозорците на Мангалеми. Арковият мост на Горица, построен през 1780 г., е красив архитектурен паметник, построен за свързване на двата квартала.

Тези уникални забележителности, изпълнени с дух и история, са идеалният фон за всяка семейна почивка. Великденските празници са чудесен повод за екскурзия в чужбина със семейството, където да презаредите с нови преживявания и интересни истории, а Албания предлага точно това!

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати