Новини Събития

Британец възстанови със собствени средства ски влека на Стойките

   
Британец възстанови със собствени средства ски влека на Стойките

Всеки жител на селцето може да се пуска по малката писта за деца и начинаещи напълно безплатно, а за туристите цената е символична - 5 лв. Стивън Проктър е от Нюборн - малко населено място в южната част на Великобритания. По професия той е инженер-механик, а по местожителство - родопчанин и по-точно жител на родопското село Стойките. 47-годишният англичанин се установява тук преди три години, заедно с българската си съпруга Ваня. За него Родопите са любов от пръв поглед. Без да се двоуми, семейството продава наследствения си имот в Нюборн и купува красива къща в Стойките.

"Избягахме от стреса във Великобритания, животът тук е по-лесен, по-добър", обяви Стивън пред БНР. Но вместо да се наслаждава пасивно на красивата природа и гостоприемството на родопчани, Стийв, както го наричат, запретва ръкави и се хваща за работа. Жителите на селото са приятно изненадани от трудолюбието и щедростта на британеца, за когото доброволчеството е начин на живот.

В края на януари Стийв възроди със собствени средства и безвъзмезден труд ски влека в центъра на Стойките, след като 10 години съоръжението не работеше. Сега всеки жител на селцето може да се пуска по малката писта за деца и начинаещи напълно безплатно, а за туристите цената е символична - 5 лв., колкото да се покрият разходите за тока.

"Една вечер, докато бяхме в ресторанта, стана дума за този лифт. До момента дори нямах представа, че има такъв лифт, който някога е работил. Отидох да го разгледам, проучих кой е собственикът, кога за последно е работил и въобще някой възнамерява ли да го пуска, казва Стийв. - И миналото лято се захванахме с един англичанин от селото да поправим някои неща, местен електротехник пък ни помогна за електрическата система, но повечето неща ги направихме със съпругата ми."

За Стийв малкото родопско село е кътче от рая. Според него тук има всичко, от което човек се нуждае, хората са сърдечни, освен това е много по-евтино в сравнение с големите ски курорти. Британецът има доброволчески принос и в създаването на Музея на гайдата в селото, а в момента помага за реставрирането на килийно училище, което ще бъде превърнато в арт център:

"Имаме няколко проекта, един от тях е да създадем арт студио, което ще отвори по късно тази година, но чакаме да се затопли времето. То е предназначено, както за децата от селото, така и за туристите. В него те ще се занимават с приложно изкуство и занаяти. Но най-вече искаме да приобщим децата в Стойките и децата на гостите ни", обяснява Стивън Проктър.

Арт студиото ще се помещава в старото килийно училище на Стойките. Посетителите ще рисуват, ще плетат, ще свирят на гайда, ще се запознават със стари занаяти и обичаи. "Стийв участва в ремонта на сградата. Искаме всичко вътре да е запазено, както е изглеждало преди години", твърди Ваня Проктър и добавя, че за семейството й село Стойките е синоним на спокойствие и свобода. "Пренесохме се да живеем тук и Стийв започна активно да помага селото да се възроди", посочи съпругата му и добавя: "Зимно време той чисти улиците с роторна машина, донесе си я от Англия. След като веднъж мине багерът по улицата, той минава след него. Лятно време пък мете по цял ден улиците с метла, изхвърля боклуците от хората, товари ги на нашия личен микробус, за да ги изхвърли на необходимите места. Ходи да помага и да коси градините на възрастни хора. Около селото имаме 15-17 параклиса и той ги поддържа и коси наоколо. Иска ни се за това село да се говори, защото е като един диамант в средата на Родопите", каза в заключение Ваня Проктър.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати