Заведения Новини

Хърватски ресторант си взе робот за готвач

   
Хърватски ресторант си взе робот за готвач

Хапват ви се ньоки с агнешко, черно ризото или паста с тиквички? Можете да поръчате всяко от тях в хърватски ресторант, където робот-готвач приготвя около 70 различни ястия в една тенджера.

Собствениците му казват, че вярват, че бистрото BOTS&POTS Sci-Food ("Болтове и тенджери") в Загреб е единственият ресторант в света, където готовите за консумация ястия в се приготвят от роботизирани печки без човешко участие, освен зареждането на устройствата с пресни съставки.

Машините добавят мазнина и подправки според дигитални рецепти, направени от майстор готвач - човек.

В други подобни ресторанти роботите разбъркват и пържат чипс и хамбургери, правят пици или сервират и доставят ястия, но "няма робот, който да прави храна в една тенджера от прясни продукти", според съсобственика на ресторанта Хрвойе Буяс.

Отне седем години на партньорите на Буяс да превърнат една идея в реалност и да отворят ресторанта миналата година, след като инвестираха над 1 милион евро в неговото създаване.

Готвачът робот може да приготви 70 различни ястия, като персоналът само зарежда продуктите

"Беше предизвикателство да се направи готово за консумация ястие от прясна храна за възможно най-кратък период от време и възможно най-вкусно", каза Буяс пред Ройтерс във високотехнологичното бистро.

Клиентите изглежда са съгласни

"Храната е от най-високо качество", казва 18-годишният Петер Андрисек, който черпи за рождения си ден приятелите си Bots&Pots като почерпка за рождения си ден, и показва празната си чиния.

Роботизираният готвач, наречен GammaChef, се "обучава" дигитално как да готви храна от главния готвач на ресторанта, след което запомня инструкциите и може да ги повтаря безкрайно, без никакви отклонения.

Пет роботи готварски печки могат да произвеждат до четири ястия за 15 минути или близо 100 ястия за час, разказва Буяас, добавяйки, че една такава печка би струвала около 10 хил. евро, ако реши да я продава.

В "Болтове и тенджери" има две кутии за бакшиши - една за сервитьорите и една за робота

"Обмисляме разширяване на нашия бизнес модел чрез франчайз", каза Буяас, обяснявайки, че роботът ускорява процеса на готвене и спестява пари при хроничния недостиг на персонал.

"Един такъв ресторант с пет робота може да се управлява от един човек. Крайната ни цел е да създадем пространство "без сервитьор, без готвач, без пари в брой", където поръчвате, получавате и плащате храна без човешки контакт."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати