Новини Турагенции

Министерството на туризма ще субсидира 14 туроператора за Ваканция и СПА Експо

  12.02.2023 13:00  
Министерството на туризма ще субсидира 14 туроператора за Ваканция и СПА Експо
На щанда на България ще има 14 туроператора по време на изложението Ваканция и СПА Експо
  Ваканция и СПА Експо

Министерството на туризма ще субсидира участието на 14 туроператора на изложението „Ваканция и СПА Експо 2023“, което ще се проведе в периода 15-17 февруари 2023 г. в „Интер Експо Център“ в София. Това съобщиха за TravelNews от ведомството след проведена процедура. Фирмите получават дескове в рамките на представителния щанд на Министерство на туризма.

Всички одобрени туроператори за участието на щанда са малки и средни предприятия, като те ще бъдат включени още в on-line каталога на изложението, което им дава право да заявяват участие в В2В срещи с всички изложители. Освен това ще бъде осигурен пропуск за участие в изложението за един представител на предприятие, за когото ще бъдат поети всички командировъчни разходи за пътни, дневни и квартирни, съгласно изискванията на българското законодателство.

Туроператорите, които получават подпомагане, са: „Престиж Холидейс“ АД, „Алмеда“ АД, „Лот-та“ ООД, „Смарт Трейд енд Травел“ ООД, „Аполис“ ООД, „Бюро за туризъм и приключения Пълдин“ ЕООД, „Н-тур“ ООД, „Премио Травел България“ ООД, „Глобус Турс“ ООД, „Адонис - 45“ ООД, „Бон Тур – БГ“ ООД, „Орма Травел“ ЕООД, „Нейчър Травел“ ЕООД и „Балкан СПА“ ООД.

Преди месец туроператори настояха Министерството на туризма да промени критериите за подпомагане на участието в българското изложение „Ваканция и СПА ЕКСПО 2023“. Държавата осигурява безплатно участие на определени компании под шапката на общ щанд с отделни работни места. „Условията са дискриминационни и не са равнопоставени за всички играчи на пазара“, заяви тогава пред TravelNews Емил Абазов, управител на „Премио травел“. Според него повече точки получават фирми, които досега не са участвали на туристическата борса. Освен това е залегнало и условие за притежание на сертификат за качество ISO.

Най-много точки по методологията за избор на компании – 30 точки, получават фирми, които ще участват за първи път на „Ваканция и СПА ЕКСПО“. Следват с по 20 точки за присъствие за втори път и по 10 т. за трети път. За наличие на фирмена интернет страница с поддържана версия на английски език или друг език, различен от българския език, се дават 10 точки. Толкова получават и за присъствие в социални мрежи, още 10 т. - за наличие на валиден ISO сертификат за качество и 10 точки за лицето, което ще представя кандидата на изложението ако владее английски език, минимално ниво B2.

Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенции „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ), също критикува критериите. „Правилата на Министерството на туризма са дискримиционни, защото всички имаме лиценз за туроператорска дейност, независимо от големината на фирмите или кой поред участва на изложение. По закон всички сме равни и няма малък, среден или голям туроператор“, коментира Илиева. Според нея преди да бъдат заложени критериите от министерството, е хубаво да бъдат обсъждани първо с бранша, което не се случва. „Министерството извършва една казионна работа", подчерта тя. По думите на Илиева държавното подпомагане за участието на „Ваканция и СПА Експо" трябва да води до резултати за бизнеса. Затова тя препоръча в бъдеще държавата да помисли за развитие на събитието заедно с организаторите и то да стане по-посещаемо от широката публика.

Организатор на туристическото изложение „Ваканция и Спа Експо“ е фирмата „Прим Експо – Вихра Стоянова“, което тази година ще се проведе за 39-ти път. Събитието е най-мащабният туристически форум в България, предназначен за професионалисти и широка публика. От Министерството на туризма обясниха, че традиционно ще участват с национален щанд на площ от 150 кв. м, като за целта ще заплатят тази година 102 350 лева без ДДС. Като право да присъстват на него без заплащане на такса, ще имат представители на туристически сдружения, браншови организации и общински администрации. Не е предвидено участие на фирми от сектор туризъм, тъй като националният щанд традиционно е с насоченост към неправителствения сектор и общините.

Отделно Министерството на туризма изпълнява европейски проект с наименование: „Повишаване на капацитета на МСП в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на Организациите за Управление на Туристическите Райони", финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. В рамките на него има обособена дейност, която предвижда участие на малки и средни предприятия от туристическия бранш, които са регистрирани в деветте туристически района, в международни борси, туристически събития и изложения, B2B срещи, форуми и др.

Основната цел на проекта е повишаване конкурентоспособността на малките и средни предприятия (МСП) за устойчиво развитие на туризма, посредством институционална подкрепа за създаване и функциониране на ОУТР в отделните туристически райони. Целевите групи по проекта са МСП в областта на туризма, асоциации и обединения на бизнеса, които са свързани с осъществяването на дейности и предоставянето на услуги за подкрепа на бизнеса и подобряване на бизнес средата в сферата на туризма.

Във връзка с изпълнението на проекта през ноември 2022 г. Министерството на туризма отправи покана до представителите на МСП в областта на туризма, да заявят участие в изложението „Ваканция и Спа Експо“, срокът за кандидатстване по която изтече на 30.11.2022 г. След предварителния подбор от одобрените кандидати беше изискано да представят допълнителни документи за изпълнение на изискванията на проекта. Допустими за участие по проекта са само кандидати, които са юридически лица или еднолични търговци, които са регистрирани съгласно Закона за туризма и извършват следните туристически дейности: туроператорската и туристическата агентска дейност; хотелиерството; ресторантьорството; предоставянето на тематично ориентирани допълнителни туристически услуги в областта на морския, зимен (ски), културния, кулинарния, здравния (балнео, СПА, уелнес, медицински), планинския, селския, винения, еко, конгресния, детския и младежкия, приключенския, спортния, ловния, голф и други видове туризъм; предоставянето на екскурзоводски услуги, воденето на туристи в планинска и природна среда и предоставянето на услуги за спорт и обучение на туристи по снежни спортове.

Мирослав Иванов