Анализи Новини

В Германия записванията за лятна почивка у нас отчитат ръст от 30%

   
В Германия записванията за лятна почивка у нас отчитат ръст от 30%

Това заяви министърът на туризма Илин Димитров, който очаква броят на туристите да бъде далеч над този през 2019 г. По данни на големите туроператори записванията в Германия за почивка у нас през лятото са се увеличили с 30 процента, каза днес във Варна министърът на туризма Илин Димитров. По думите му броят на гостите ще бъде далеч от този през 2019 година, но е сериозна стъпка напред. Димитров уточни, че е важно как страната ни ще се рекламира на този пазар и би било най-добре това да става чрез туроператорите.

Като цяло записванията за летния сезон са по-добре в сравнение с миналата година, ръст има на всички пазари, каза още министърът. По думите му най-важното е страната ни да възстанови позициите си в традиционните дестинации, каквато е Германия. За Варна и региона той посочи, че от изключително значение е и румънският пазар. Димитров допълни, че много бързо се възстановяват посещенията от израелски туристи. Предстои в тази страна да се реализира роудшоу с участие на родни бизнесмени, които да се срещнат очи в очи с потенциални партньори от Израел.

Димитров припомни, че страната ни има туристически аташета в Полша и Германия. Той сподели, че планира да заработи такова в Турция, а след това и в Румъния, и Обединеното кралство.

За зимния сезон министърът посочи, че е изключително интензивен и през настоящия месец почти няма свободни места в хотелите. По думите му малко над 60 процента от почиващите са българи. След това са гостите от Румъния, Турция, Гърция.

За изплащанията на парите на хотелиерите, подслонили украински бежанци, министърът каза, че е възложил финална ревизия, за да се види дали няма пропуснати. Дали програмата ще бъде удължена, трябва да реши Националният оперативен щаб, каза още Димитров.

Във Варна днес министърът на туризма се включи в първото от поредица събития, посветени на 60-годишнината на Колежа по туризъм в града. Домакин на форума бе Икономическият университет, уточнява БТА.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати