Събития

Маскарадният празник Магията на Сурва в Земен се завръща

  13.02.2023 14:09  
Маскарадният празник Магията на Сурва в Земен се завръща

Общинският маскараден празник "Магията на Сурва" ще се проведе на 25 март в Земен, съобщиха от местната община. Фестивалът съществува от 2005 г. и се провежда всяка нечетна година през март. Инициативата е на кмета Димитър Сотиров. През годините празникът е подкрепян от всички държавни и общински власти в региона, както и на национално ниво, а също от редица спонсори и представители на бизнеса и културата.

По време на пандемията от Covid-19 фестивалът временно не беше провеждан заради наложените противоепидемични мерки в национален мащаб. Последното му издание се проведе през 2019 г., когато над 1000 сурвакари от Земенско и други съседни общини участваха в маскарадното дефиле, демонстрирайки етнографските традиции на региона в изконния им вид.

Организаторите на "Магията на Сурва" в Земен обещават тазгодишното издание на форума да се превърне в ненадминато тържество на емоциите. Очаква се да има рекорд и по отношение броя на участниците, които ще се явят в програмата. Събитието ще започне в 14:00 ч. в пространството пред Младежкия дом в града, уточнява БТА.