Анализи

Туроператорите отчитат спад в ранните записвания за България на британския пазар

   
Туроператорите отчитат спад в ранните записвания за България на британския пазар
Слънчев бряг може да остане с по-малко британски и германски туристи и през тази година

Туроператорите отчитат спад около 15% в ранните записвания за летния сезон в България на британския пазар. Това обяви за TravelNews Иван Грошев, управител на „МТС България“, която компания представлява британския туроператор Jet2Holidays и председател на Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA).

„Резервациите към този момент са с около 15% по-малко в сравнение със същия период на милата година“, каза той. Подобна е ситуацията и при другите два големи туроператора, които водят британски туристи у нас – TUI UK и Balkan Holidays UK. За целта Националният борд по туризъм настоява Министерството на туризма да проведе роуд шоу във Великобритания и да засили рекламата на този пазар, заяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на организацията.

Министърът на туризма Илин Димитров и неговият екип досега не са поставили като приоритет рекламата на страната в Обединеното Кралство. Те не правят нищо на този пазар и са се концентрирали върху Германия, Израел и Полша. Същевременно браншът подкрепя министерството да вземе мерки и да реализира роуд шоу във Великобритания. „За разлика от другите пазари, при англичаните ако има по-голямо търсене, туроператорите могат да увеличат капацитета и да пуснат повече самолети“, обясни Иван Грошев. Докато в Германия компаниите нямат достатъчно самолети и не могат да увеличат капацитета за България на този етап.

Като цяло Грошев прогнозира малък ръст на британските туристи за Българското Черноморие за лято 2023 г. спрямо миналата година, но нивата ще останат под 2019 г. След международната туристическа борса ITB в Берлин ще имаме информация кой какви седалки реално е склонен да потвърди за страната, подчерта той.

На германския пазар на този етап има малък ръст в записванията на фона на слабата 2022 г. В последни 5 седмици се засилиха, но преди това не бяха добре, обясни Иван Грошев. Броят на германците обаче ще бъде далеч от нивата през 2019 г. Така два от най-важните пазара за българския туризъм – Германия и Великобритания, няма да се възстановяват и през тази година.

Иван Грошев очаква повече туристи от други държави като Полша, Чехия и Румъния, които ще надминат нивата от 2022 г и дори от 2019 г. Но те няма да могат да компенсират по-малкото британски и германски туристи. Отделно руските туристи също ги няма. За хотелиерите се очертава още един труден летен сезон. Държавата в лицето на Министерството на туризма засега взима хаотични решения.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати