Новини Транспорт

Airbus обяви рекордна чиста печалба през 2022 г.

   
Airbus обяви рекордна чиста печалба през 2022 г.

Европейският самолетостроител Airbus обяви рекордна чиста печалба от 4,2 милиарда евро за 2022 г., надвишавайки с 1 на сто тази от 2021 г. въпреки трудностите при предвиденото увеличение на производството на самолети заради проблеми с веригите на доставките, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Airbus, който е доставил 661 самолета през миналата година спрямо предварително планираните 720, разчита да добави още 720 апарата през 2023 г.

"Реализирахме солидни финансови резултати в неблагоприятен оперативен контекст, който попречи нашата верига за доставки да се възстанови с очакваната скорост", заяви главният изпълнителен директор Гийом Фори, цитиран в комюнике. Той призна, че с поставената цел за доставка на 720 самолета през 2023 г., става дума за "адаптиране" към капацитета на доставчиците да изпълнят заявките.

Airbus има над 10 000 доставчици, а глобалните верига отслабнаха по време на пандемията и изпитват трудности да следва темпа на поръчките на самолетостроителя, жонглирайки между проблемите с набирана на персонал, напрежението при доставките на някои суровини, нарушенията по логистичната мрежа и усложнената от войната в Украйна енергийна криза.

Въпреки това европейската компания запазва амбициозна цел, макар и отложена с няколко месеца, да доставя 65 тяснофюзелажни самолета от семейството А320 (А319, А320 и А321) на месец  "до края на 2024 г. и 75 машини месечно през 2026 г.

Възстановяването на глобалния въздушен трафик, включително връзките на дълго разстояние, е накарало самолетостроителя да "проведе проучване за осъществимостта с доставчиците, за да се насочи към производството на 9 самолета А350 месечно в края на 2025 година", или с една трета повече, отколкото в момента, съобщи Airbus .

Самолетостроителят възнамерява да премине и от месечно производство на 3 самолета А330 на 4 през 2024 г.

Оборотът на компанията е скочил с 13 на сто до 58,9 милиарда евро, отразявайки растежа в броя на доставените самолети, но и влиянието на силния долар, тъй като самолетите се фактурират в тази валута. Генерираните от подразделенията за хеликоптери и отбрана и космонавтика приходи също са нараснали съответно с 8 на сто и 11 на сто.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати