Анализи Транспорт

Франк Кванте: Любимият ми слоган е България – винаги повече отколкото очакваш

   
Франк Кванте: Любимият ми слоган е България – винаги повече отколкото очакваш
Д-р Франк Кванте
  Фрапорт

Д-р Франк Кванте е главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, компанията която е концесионер и оператор на Летище Варна и Летище Бургас. Той даде специално интервю пред TravelNews след провеждането на роуд шоу в Германия, което презентира българския туризъм. Стартира своята професионална кариера като корпоративен адвокат и данъчен съветник в KPMG. През 2003 г. се присъединява към германската мултикомунална компания EWE с фокус върху проекти за сливания и придобивания, след което поема длъжността Главен финансов директор в международната IT група на EWE през 2007 г. От 2012 г., той отговаря за инвестициите на EWE в Турция като Главен финансов директор и през 2017 г. е назначен на позицията Главен изпълнителен директор на EWE Tur-key Holding, отговарящ  за оперативния бизнес в инвестициите на активи, търговията с енергия, телекомуникации и услуги.

Д-р Франк Кванте се присъединява към „Фрапорт“ АГ през юли 2020 г. и през септември същата година заема позицията CEO на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД в България. Виждайки неизползвания потенциал на туризма в България, той стартира инициатива, която през 2021 г. се превръща в Алианс „Българско Черноморие“, заемайки поста Председател на Борда на директорите. Женен, с две деца.

Д-р Кванте, как премина роуд шоуто в Германия с презентацията на туризма на България и какви са резултатите?

  • Роуд шоуто, което организирахме от Алианс „Българско Черноморие“, съвместно с Министерството на туризма, беше много ценно и необходимо! В него се включиха 15 фирми от България - хотелиери и туроператори, които се срещнаха с около 150 компании от немския туристически сектор. От двете страни получихме много положителна обратна връзка. Също така двете медийни събития, които проведохме в Берлин и Мюнхен, се радваха на голяма посещаемост и журналистите бяха много заинтересовани от тях. Както медиите, така и представителите на бизнеса от Германия бяха много положително настроени към качеството на хотелите в България и разнообразието от оферти и атракции, които страната предлага, в допълнение към традиционната морска почивка. И посланието към нас беше: „Ние сме приятно изненадани, но трябва да се маркетирате по-добре като страна, ако искате да се възползвате и да растете. Това е главното предизвикателство: маркетинг, маркетинг и пак маркетинг! Позволете ми да благодаря на Министерството на туризма, специално на министър Илин Димитров, зам.-министър проф. Мариела Модева, и лично на туристическото аташе в Германия – г-н Тихомир Патарински за подкрепата и съдействието.

Ще имаме ли повече германски туристи през 2023 г. по Българското Черноморие?

  • Обратната връзка, която получихме относно текущата ситуация с резервациите в Германия за предстоящия сезон, беше положителна. Някои от участниците споменаха увеличение от 20% на резервациите в сравнение с миналата година. Но логиката през 2023 г. отново е различна: поради високата инфлация, семействата в Германия правят резервации по-рано тази година. Те се страхуват от по-нататъшно увеличение на цените. Така, че трябва да видим и как се развиват резервациите в последния момент.

Каква е ситуацията на другите пазари. От къде ще има повече редовни полети и чартъри на летищата във Варна и Бургас?

  • Страните с положителен тренд са Полша, Чехия, Словакия. Очакваме увеличение на пътниците от тези страни, дори в сравнение с 2019 г. През лятото на 2023 г. ще имаме още повече маршрути от Полша до Летище Варна и Летище Бургас. Освен това очакваме рестартиране на чартърните полети от Скандинавския пазар до Варна, като Олборг, Хелзинки и Берген и по-ранен старт на полетите от пазар Бенелюкс до Бургас от края на април – началото на май. Но за цялостна картина е прекалено рано да се говори. Това са само временни тенденции. Не на последно място, важни са самите хора в страните, които решават къде желаят да летят и къде да прекарат ваканцията си.

От кои дестинации ще има за първи път полети до Варна и Бургас?

  • Авиокомпанията Ryanair стартира редовни полети от Краков, Полша, както и от Вилнюс, Литва до Варна. Нискотарифният превозвач ще рестартира полетната си програма от Каунас, Литва до Бургас (Ryanair оперираше този маршрут и през 2018 г.), а освен това ще стартира полети от Дъблин, Ирландия и Познан, Полша, до Бургас. Air Baltic ще изпълнява редовни полети от Рига, Латвия до Бургас. Това допълнително ще подобри свързаността с най-слънчевото българско летище. Също така с нетърпение очакваме рестартирането на полетната програма на Air Serbia от Белград до Варна през юни с 4 седмични честоти, което ще осигури много добри възможности за свързаност в разрастващата се мрежа на авиокомпанията. Volotea добавя още един маршрут до Варна – освен Лил, стартиран миналата година, планира полети от Нант в края на април.

Преди време прогнозирахте, че българският туризъм ще се възстанови по-трудно. Това се случва сега реално. На какво се дължи това?

  • Прогнозата ми беше базирана на липсващия маркетинг за България. Нашите конкуренти като Гърция и Турция, но и Египет, както и други страни, са много по-активни. Трябва да позиционираме България интензивно във важните традиционни големи страни, от които идват туристи, като Великобритания, Германия, Израел. И ние трябва да покажем възможностите на страната. Не само за плажна почивка, но също така и за СПА, кулинарни почивки, планини, култура и почивки в градовете. Инвестициите в хотели от висок клас също трябва да бъдат рекламирани, тъй като България е по-известна като парти и нискобюджетна дестинация. България 2.0 съществува, но не е позната в Германия и на други пазари.

Кога летищата в Бургас и Варна ще достигнат нивата на 2019 г.?

  • Предполагаме, че това ще се случи през 2026 г., но аз съм много внимателен с прогнозите за трафика. Всички ние трябва да работим усилено и най-вече задружно в туристическия сектор, за да постигнем това.

Каква трябва да бъде рекламата на България?

  • Трябва да бъдем представени, както от страна на продажбите на сектора в страните-източници на туристи, така и в травел агенции, туристически събития и конференции. Става въпрос за информиране и обучение на лицата, които продават туристическия продукт в други страни. В допълнение, маркетингът трябва да достига директно клиента, семействата и хората, които решават къде да прекарат своята ваканция. Това означава да работим по всички канали за крайните клиенти, особено в социални медии, печатни медии, радио и телевизия. Това е мястото, „където“ маркетингът се реализира. Относно въпросът „Как?“: моето предложение е наистина да изненадаме света с всички възможности, които предлагаме. И за да направим това, ние също трябва да доведем медии и представители на туристическия сектор в България и да им покажем качеството и атракциите, с които разполагаме. Ние от „Фрапорт България“ и Алианс „Българско Черноморие“ вече работим по организирането на няколко семейни пътувания и прес обиколки за туристически агенти, журналисти и инфлуенсъри от Германия и Полша, които ще посетят областите Бургас и Варна в началото на летния сезон. Подобни инициативи имат за цел да популяризират всички възможности, които красивото ни Черноморие предлага.

Трябва ли да има ребрандиране, нова визия, лого и слоган и какви трябва да бъдат?

  • Любимият ми слоган е “България – винаги повече отколкото очакваш!“. Със сигурност, по най-положителния начин! Това не е само слоган, но всички приятели, които ме посетиха в България, имаха това преживяване. Но аз не съм експерт по лога и маркетинг. Трябва да работим с професионалисти върху нашата стратегия и да позиционираме България така, че да растем не само по отношение на нискобюджетен, но и на високобюджетен туризъм. Имаме достатъчно какво да предложим. Просто трябва да го направим! И нещо за съвместната работа: Благодаря на партньорите, които вече се присъединиха към Алианс "Българско Черноморие“ и отново каня всички участници в туристическия сектор да се присъединят. Нека постигнем заедно растеж!

Интервюто взе Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати