Новини Събития

Българският туризъм ще има дигитална карта

   
Българският туризъм ще има дигитална карта
  МИР

Следващата седмица работна група ще започне да изработва дигитална карта на българския туризъм. Производството на вино вече стана част от нематериалното културно наследство на страната. Имаме 12 винени маршрута и днес символично откриваме първия в Мелник. Това каза министърът на туризма Илин Димитров на среща с бизнеса в Мелник.
Земеделският министър Явор Гечев пък обясни, че идеята на дигиталната карта на българския туризъм е в нея да бъде събрано всичко, което може да се види у нас - обичаи, традиции, храна, напитки, култура, история и др.
"Когато чужденецът влезе в България да получава SMS и да избере къде какво може да посети. Следващата седмица ще се изработи заданието за софтуера", допълни министър Гечев.

Министърът на туризма Илин Димитров допълни, че за съжаление виненият туризъм у нас изостава, тъй като през годините не е бил достатъчно рекламиран и промотиран.

"Това е една от целите ни в момента да покажем и алтернативните форми на туризъм. Това ни дава целогодишна посещаемост и възможност да обикаляме различни кътчета на България. Влагаме усилия и средства, за да развием винения туризъм у нас", коментира министърът.

Министрите на иновациите и растежа Александър Пулев, на туризма Илин Димитров и на земеделието Явор Гечев, символично връчиха табелите за винен маршрут на кметовете на Мелник и Сандански. Това стана в рамките на инициативата Дни на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, 17-19 февруари 2023 г. Винената посока „Долината на Струма“ е определена като една от 12-те винарски дестинации на страната. По Плана за развитие на винения туризъм, винопроизводството в тези направления е обявено за нематериалното културно наследство на България.

Голяма част от местата за винен туризъм са разположени сред впечатляваща природа или са привлекателни заради самите лозови насаждения като забележителност, изтъкват винарите.