Новини Събития

Министерството на туризма ще харчи 780 000 лв. за събития

  20.02.2023 12:33  
Министерството на туризма ще харчи 780 000 лв. за събития
Министерството на туризма ще прави доста събития през следващите 2 години
  Мирослав Иванов

Министерството на туризма обяви обществена поръчка за организиране и провеждане на събития за нуждите на ведомството. Това става ясно от регистъра, установи проверка на TravelNews. Стойността на търга е 650 000 лв. без ДДС или 780 000 лв. с ДДС. Срокът за кандидатстване е 13 март 2023 г. Договорът ще бъде за 2 години.

Изискванията към кандидатите са да имат туроператорски или агенти лиценз, а през последните 3 години да имат общ оборот от над 1 млн. лв. Освен това да са изпълнявали подобна дейност в последната една година. Интересно е, че за ръководителя на екипа не се изисква висше образование в туризма, което е скандално, коментираха пред TravelNews от бранша. В документацията е посочено, че трябва да има минимум бакалавър по „хуманитарни науки“, „социални, стопански и правни науки“. За експерта по организиране на събития в поръчката е посочено, че може да бъде с икономика или туризъм. „Собственото ни министерство не изисква ръководителят на екипа за организиране на събития да бъде най-вече с образование и познания в туризма, което е недопустимо“, подчерта представител на сектора, пожелал анонимност. Според него по този начин ще се яват и вероятно ще спечелят за пореден път пиар или рекламни агенции, които имат туроператорски лиценз.

Офертите ще бъдат оценявани по критерий техническа оценка – 60% и цена – 40%. Това означава, че ще има по-голяма тежест субективното мнение на комисията, обясниха юристи. Техническата оценка ще се определя на база оценка на предложената организация, механизъм за гарантиране на качеството и методология за управление на риска.

Събитията, в изпълнение на настоящата обществена поръчка, ще се организират на територията на България и могат да бъдат в различен формат - конгреси, дискусии, семинари, официални церемонии, кръгли маси, конференции, двустранни срещи с ръководители на чуждестранни ведомства и международни организации (министерски срещи); домакинство на международни конференции, работни закуски, обеди, официални вечери, посещения на туристически атракции и забележителности и др., свързани с изпълнението на дейностите на Министерство на туризма, организиране на събития в изпълнение на проекти с национално финансиране, включително организиране на други събития на министерството при възникване на необходимост.

Изпълнението на поръчката включва предоставяне на услуги за хотелско настаняване, изхранване, осигуряване на зали и техническо оборудване при организирането на събития, превод и др.; логистиката и организационно-техническата подготовка включват осигуряване на транспорт и самолетни билети за чуждестранни участници; озвучаване; регистрация на участниците; осигуряване/разпределяне на материали; изхранване; кафе-паузи; настаняване; осигуряване на симултанен/консекутивен превод за събитията и др.

Мирослав Иванов