Новини Събития

Карнавалът в Рио привлече милиони бразилци в града и пред телевизорите

   
Карнавалът в Рио привлече милиони бразилци в града и пред телевизорите

Карнавалът в Рио привлече милиони бразилци в града и пред телевизорите, съобщи АФП. Платформи с размера на жилищни сгради, звук на перкусии, изобилие на пера и пайети изпълваха шествието.

Милиони бразилци прекараха нощта пред телевизора. Карнавалното шествие стартира с гигантска платформа, представляваща драконови глави, след което дефилираха участниците от самба училището "Империо Серано".

Устите на драконовите глави в златно и зелено се отваряха и затваряха с помощта на специален механизъм. В задната част на платформата беше поставена статуя на Сао Жоржи, покровителя на щата Рио де Жанейро, който протяга ръка, за да убие чудовищата.

По-голямата част от училищата по самба се помещават във фавелите и са гордост за всеки квартал. Те подготвят участниците през цялата година за участие в карнавала, което не може да продължи повече от 70 минути.

Представителите на 12-те главни училища, 6 от които шестват в неделя, а 6 - в понеделник, се оценяват според 9 критерия като костюми, избор на тема, хореография, откриваща двойка танцьори и т.н. Всяка самба формация събира повече от 3000 души на булевард "Маркиз де Сапукаи".

След анулирането на карнавала през 2021 г. и преместването на карнавала през 2022 г. през април заради пандемията от Covid-19, 2023-а се смята за връщане към корените.

Чакаме цяла година и сега радостта е още по-голяма, каза 30-годишната Таиза Маркес, която работи в полицията. Жената дефилираше върху позлатените дракони, облечена единствено в позлатени бикини, обшити с перли.

През изминалата година карнавалът в Рио за първи път се ангажира с шествие срещу религиозната нетолерантност. Така в светлините на прожекторите влезе училище от бедно предградие в северната част на града, където общността почита афро-бразилско божество. Тази религиозна общност е сред поддръжниците на предишния президент Жаир Болсонаро.

Тази година обаче новият президент Лула да Силва обеща да върне на културата нейния блясък след множеството бюджетни ограничения, причинени от цензурата на предходното управление. Новата министърка на културата Маргарет Менезис участва в шествието с последното училище на самбодрома в нощта срещу понеделник.

Ако нощта в Рио е посветена на самбата, то първите часове на сутринта са изпълнени с музика от кортежите музиканти, които забавляват града и привличат стотици хиляди зрители.

Постъпленията за кметството от карнавала възлизат на над 4,5 милиарда реала (около 800 млн. евро), които са мощна инжекция за местната икономика. Хотелите са пълни на 95 процента, допълва БТА.
Снимки: БТА


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати