Новини Хотели

Съдът финално отсъди събаряне на незаконния хотел на Вълка край яз. Искър

  21.02.2023 10:02  
Съдът финално отсъди събаряне на незаконния хотел на Вълка край яз. Искър

Върховният административен съд (ВАС) финално отсъди, че трябва да бъде премахната едноетажна незаконна сграда на фирмата "Био Майнинг", свързвана с Румен Гайтански - Вълка, построен на брега на язовир "Искър", в едноименното държавно ловно стопанство. Това стана ясно след като в понеделник ВАС остави в сила решението на Административен съд София – град (АССГ), с което е отхвърлена жалбата на споменатата фирма срещу заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на незаконен строеж на язовир “Искър”, съобщи Mediapool. Решението директно казва, че трябва да бъде съборена едноетажната сграда, бивша работилница, сега склад, но то не разпорежда събаряне на 3-етажния незаконен хотел, отново изграден от "Био Майнинг". За неговото потенциално премахване тече друго дело. Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

С въпросната заповед главният архитект Здравко Здравков нарежда на “Био Майнинг” АД - София и на териториално поделение Държавно ловно стопанство “Искър”, към "Югозападно държавно предприятие", да премахнат незаконен строеж. Уточнява се, че това е едноетажна сграда (метална конструкция с тухлени стени) – склад“, находяща се в село Долни Пасарел, яз. "Искър", район "Панчарево" – Столична община, до сграда с идентификатор 22472.7450.259.2 и сеновал на територията на ТП "Държавно ловно стопанство Искър".

Какво финално реши съдът?

Прелюбопитен е фактът, че обжалването бе образувано по жалби както на фирмата, свързвана с Румен Гайтански - Вълка, “Био Майнинг” АД, така и “Югозападно държавно предприятие”. В детайли, върховните магистрати приемат, че със заповедта на главния архитект законосъобразно е наредено на "Био Майнинг" АД да премахне незаконния строеж, тъй като фирмата е извършител на строежа. АССГ е направил прецизен анализ на събраните от него доказателства и достигнал до вярното заключение, че предметът на заповедта за премахване представлява нов строеж, за който не са налице одобрени инвестиционни проекти, липсва и издадено разрешение за строеж.

Касационната инстанция не споделя доводите в жалбата на "Био майнинг" АД, че в изпълнение на сключен договор за съвместна дейност дружеството е осъществило текущ ремонт на съществуващ стар навес.

ВАС приема още, че държавно ловно стопанство "Искър" не е юридическо лице и не притежава правосубектност, за да бъде адресат на заповедта на главния архитект на Столична община, с която на него и на дружеството "Био Майнинг" е наредено да премахнат незаконен строеж на язовир "Искър".

Не на последно място, направени от въздуха снимки установяват както наличието на нова сграда, различна по форма и размери от съществуващия на нейно място стар навес, така и годината на изграждането ѝ. В подкрепа на тези изводи е и заключението на допуснатата и приета съдебно-техническа експертиза, според която без съмнение е налице изцяло нов строеж, изпълнен след 2017 г.

От мястото на събитието

Последно, по време на първото служебно правителство на Стефан Янев, инспекция в стопанството направиха Владислав Панев и бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който по онова време бе шеф на Изпълнителната агенция по горите. Тогава стана ясно, че сградата, за която финално съдът отсъди премахване е стара работилница, намираща се на няколко километра от изградената също незаконно триетажна хотелска сграда. Стана ясно и че споменатия триетажен ловен хотел е бил готвен за дарение към ловното стопанство, вместо част от обещано парично дарение от 15 млн. лв.

"В договора има едни дарения, които трябва да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта", каза тогава Красимир Атанасов, представител на "Био майнинг" по време на проверка.

"Био майнинг" има 15- годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанството, сключен на 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков, който никога не отрече медийни публикации, че е от квотата на ДПС.

Първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени.

От проверките на Александър Дунчев през миналото лятото стана ясно и това, че фирмата на Гайтански е спечелила конкурса за ловното стопанство край брега на язовир "Искър" именно с обещание след 15 години да дари 15 млн. лв. Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лв. От думите на представителя ѝ Красимир Атанасов става ясно, че идеята е била част от дарението да се предостави чрез сградата вместо кеш.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати