Анализи

Пекин и Шанхай може да надминат Париж като най-посещаваната дестинация

  22.02.2023 13:28  
Пекин и Шанхай може да надминат Париж като най-посещаваната дестинация

Нов доклад прогнозира, че през следващото десетилетие китайските градове ще разтърсят сериозно световния туристически пейзаж

Не е трудно да се разбере защо Париж е най-посещаваната туристическа дестинация в света. Малко са градовете, които могат да се конкурират с френската столица по отношение на разнообразието от неща, които можете да видите, да правите, дори да ядете и да пиете - от зашеметяващо големия избор от музеи и множество прекрасни паркове, до световноизвестните ресторанти и факта, че всяка улица просто излъчва характер и разказва история.

Но според ново проучване, друг град скоро ще изпревари Париж като най-посещавана туристическа дестинация в света. Изследователи от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) смятат, че китайската столица Пекин ще надмине Париж.

За да стигне до заключенията си, докладът разглежда фактори като приноса на пътуванията за БВП и заетостта, както и прогнози за разходите на пътуващите. Въпреки че пандемията и ограниченията за пътуване временно отнеха от популярността на китайските градове сред пътуващите, WTTC твърди, че Пекин отново е напът да си върне славата на туристическа дестинация.

Стойността на сектора на туризма и пътуванията в Париж в момента възлиза на около 36 млрд. долара, а в Пекин - на 33 млрд. долара. Според WTTC обаче туристическата индустрия на Пекин скоро ще нарасне до огромните 77 млрд. долара.

И Пекин не е единственият град, който ще изпревари Париж. Шанхай също скоро може да се превърне в предпочитана дестинация, като стойността на туристическия му сектор ще се удвои и ще достигне 60 млрд. долара през следващите десет години.