Новини Събития

Васко Василев ще свири на коронацията на Чарлз III

  23.02.2023 15:51  
Васко Василев ще свири на коронацията на Чарлз III

Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на Чарлз III в Уестминстърското абатство на 6 май тази година, съобщи агенция "Фокус". Coronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини елитни музиканти от всички оркестри в Обединеното Кралство. Потвърдено е, че концертът ще бъде под диригентството на сър Антонио Папано, съобщават менажерите му.

"За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното Кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие“, сподели Васко Василев. 

Конкретният състав на Coronation Orchestrа, както и репертоарът на тържествения ден, предстои да бъдат уточнени. Но кралят е поръчал лично 12 нови композиции за тържествения ден, една от които е възложена на Андрю Лойд Уебър. Ще звучи и музика на Едуард Елгар, Уилям Бърд и Джордж Хендел, както и гръцка православна музика в памет на принц Филип - бащата на Чарлз и съпруг на Елизабет II. Сред солистите на празничния ден ще бъдат баритонът Родерик Уилямс, бас-баритонът Брин Терфел и сопраното Прити Йенде, възпитаничка от майсторските класове на Райна Кабаиванска.

Службата ще се състои в събота, 6 май, в Уестминстърското Абатство, където се провеждат коронации от 1066 г. В края на същия месец Васко Василев се прибира в родината, за да поеме на турне из страната. 14 града ще приемат неговата цигулка заедно с китарата на Карлос Йаве от Севиля, перкусиите на Хуан Ередия от Малага и бандонеона на Жилберто Перейра от Аржентина.

Обиколката на музикантите ще премине през Враца, Видин, Монтана, Севлиево, Габрово, Разград, Варна, Добрич, Силистра, Казанлък, Свиленград, Кърджали, Хасково, а ще завърши в зала 1 на НДК на 13 юни.