Новини Събития

Васко Василев ще свири на коронацията на Чарлз III

   
Васко Василев ще свири на коронацията на Чарлз III

Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на Чарлз III в Уестминстърското абатство на 6 май тази година, съобщи агенция "Фокус". Coronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини елитни музиканти от всички оркестри в Обединеното Кралство. Потвърдено е, че концертът ще бъде под диригентството на сър Антонио Папано, съобщават менажерите му.

"За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното Кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие“, сподели Васко Василев. 

Конкретният състав на Coronation Orchestrа, както и репертоарът на тържествения ден, предстои да бъдат уточнени. Но кралят е поръчал лично 12 нови композиции за тържествения ден, една от които е възложена на Андрю Лойд Уебър. Ще звучи и музика на Едуард Елгар, Уилям Бърд и Джордж Хендел, както и гръцка православна музика в памет на принц Филип - бащата на Чарлз и съпруг на Елизабет II. Сред солистите на празничния ден ще бъдат баритонът Родерик Уилямс, бас-баритонът Брин Терфел и сопраното Прити Йенде, възпитаничка от майсторските класове на Райна Кабаиванска.

Службата ще се състои в събота, 6 май, в Уестминстърското Абатство, където се провеждат коронации от 1066 г. В края на същия месец Васко Василев се прибира в родината, за да поеме на турне из страната. 14 града ще приемат неговата цигулка заедно с китарата на Карлос Йаве от Севиля, перкусиите на Хуан Ередия от Малага и бандонеона на Жилберто Перейра от Аржентина.

Обиколката на музикантите ще премине през Враца, Видин, Монтана, Севлиево, Габрово, Разград, Варна, Добрич, Силистра, Казанлък, Свиленград, Кърджали, Хасково, а ще завърши в зала 1 на НДК на 13 юни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати