Новини Събития

България и Сърбия ще се промотират съвместно чрез общ балкански продукт

   
България и Сърбия ще се промотират съвместно чрез общ балкански продукт

България и Сърбия да се промотират съвместно чрез общ балкански продукт на трети пазари. Това предложи служебният министър на туризма д-р Илин Димитров на сръбския си колега Хюсеин Мемич по време на срещата им в Сърбия. Министърът на туризма и младежта на сръбската държава Мемич изрази съгласие с предложението и изрази мнение, че рекламата на двете страни заедно ще привлече повече туристи.

Разговорите на министър Димитров със сръбския министър в Белград са част от двудневната му визита в западната ни съседка. Сред темите бяха възможностите туристическите бизнеси да бъдат подпомогнати от държавните институции на двете страни за засилване на партньорството им. 

Министър Димитров покани колегата си на посещение в България в края на май т.г., когато страната ни ще бъде домакин на 68-та сесия на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН. За тогава е планирано и гласуването на овакантените места в регион Европа от членове на Изпълнителния съвет на СОТ за периода 2023-2027 г. Сръбският министър увери министър Димитров, че Сърбия ще подкрепи България за кандидатурата й за член на Изпълнителния съвет на СОТ. От своя страна министър Димитров увери колегата си, че България има готовност да подкрепи кандидатурата на Сърбия и в частност на Белград за домакин на ЕКСПО 2027 г. Министър Мемич прие поканата за посещение и заяви, че с удоволствие ще направи визита в България.

Акцент на срещата беше поставен върху възможностите за по-активно сътрудничество по програмата INTERREG 2021-2027 г и ЕРАЗЪМ+. България и Сърбия се договориха да обменят списъци на инфлуенсъри за популяризиране и онлайн промотиране онлайн на двете страни.

Сърбия е традиционно четвъртата най-популярна дестинация за българите след Турция, Гърция и Румъния. Туристическите потоци са балансирани, показва статистиката, като всяка страна изпраща половин милион туристи в другата на годишна база в периодите преди пандемията. София, Банско, следвани от Несебър, Пловдив, Варна и Самоков са най-популярните дестинации за сръбските туристи в последно време.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати