Новини Събития

Банско приема през март за втори път cъстезанията по Freeride World Qualifier

  27.02.2023 10:32  
Банско приема през март за втори път cъстезанията по Freeride World Qualifier

Банско ще приеме за втора поредна година елита на екстремните ски и сноуборд на голямото международно състезание по фрирайд 3* Freeride World Tour Qualifier, квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour, което ще се проведе на 18 март. 17 и 19 март са определени за резервни състезателни дни. 
Стартовата височина е 2746 метра от самия връх  „Тодорка“, а денивелацията (вертикално спускане) е 350-400 метра. Дължината на спускането е 800-1000метра с наклон 30 - 55 градуса. 

Надпреварата ще бъде в 4 категории - ски и сноуборд (мъже и жени). Преди година Банско отново прие състезанието от този ранг, провело се при отлични условия, което доведе до много положителни отзиви от състезатели, от представителите на Freeride World Tour и от публиката.

И тази година 5петима съдии ще оценяват представянето на участниците. Финалната оценка се формира от критерии като трудност на избраната линия по склона, контрол по време на цялото спускане, лекота при изпълнението на отделните елементи, техника и сложност на скоковете. За състезанието се очакват да се запишат над 80 участници от които близо 20 от България.

"Склонът на Тодорка е един от най-добрите в Тура и дава много възможности за избор на линия и от там на възможност на един или друг състезател да изпъкне над останалите. Една от основните цели на състезанието е да предостави възможност на райдърите от България да се състезават пред родна публика и на склон, който познават повече от добре. Надяваме се това да им даде и даде нужната увереност и домакинско предимство, за да направят добро представяне.“, каза спортният директор на състезанието Андрей Балевски.

"Състезание от този ранг е голяма реклама за Банско и възможностите, които Пирин предлага за практикуването на фрийрайд. Делът на така наречения back country туризъм се увеличи неимоверно през последните години. Вече над 50% от продажбите на спортно оборудване за зимни спортове са в този сектор и е чудесно, че планините в България предлагат толкова добри условия за практикуването му“ ,заяви маркетинг мениджърът на надпреварата Ивайло Цветков. 

"След огромния успех и страхотна атмосфера, която бе създадена през 2022 година, отново ще бъде изградена най-високата фен-зона, правена в България, непосредствено до горна станция на лифтовете “Плато” и “Бъндерица 2” на 2550 метра надморска височина. От фен-зоната се открива перфектна гледка върху целия склон, по който ще се спускат атлетите. Не на последно място покрай проекта отново се обръща внимание на темата за безопасността при практикуването на тези спортове и на всичко, които занимаващите се с този спорт трябва да знаят, за да минимализират възможността от инциденти.“, добави той.

Световната квалификационна верига е пътят, който атлетите трябва изминат, за да стигнат до Freeride World Tour. През сезона стартове от този ранг има в целия свят в страни като Австрия, САЩ, Япония, Франция и Канада. Системата за оценка се основава на звездното класиране на квалификационните събития (от 1 до 4 звезди) и съответния регион на събитията - · регион 1 обхваща Европа, Азия и Океания, регион 2 обхваща САЩ, Канада, Чили и Аржентина. Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати