Новини Събития

Министърът на туризма иска кадри от Виетнам за сектора

  28.02.2023 18:17  
Министърът на туризма иска кадри от Виетнам за сектора

Служебният министър туризма д-р Илин Димитров се срещна днес с посланика на Виетнам До Хоанг Лонг, съобщиха от министерството. Двете страни се договориха да активизират работата по подписване през пролетта на 2023 г. на документ за сътрудничество в туризма между ресорните институции в сектора. Планът за сътрудничество в областта на туризма между Министерство на културата, спорта и туризма на Виетнам и Министерство на туризма на България е в процес на финализиране и ще бъде подписан след договаряне на текста между двете страни.

Министър Димитров изрази готовност да посети Виетнам, за да разговаря с ресорните власти в туризма относно кадровото обезпечение на сектора, имайки предвид големия брой виетнамски граждани, които са живели, получили образованието си и работили в България.

Добри перспективи съществуват по отношение на задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма, като разширяване на туристическия обмен между двете страни, провеждане на мероприятия, насочени към взаимно популяризиране на туристическия продукт и обмен на опит в областта на подготовката на професионални кадри за туристическата индустрия. Планира се и провеждането на уебинар на бизнеса от двете страни с цел обмяна на добри практики.

В средата на февруари министър Димитров коментира пред журналисти, че близо 170 000 души работят в сектора, като към него и много свързани браншове. Той допълни, че по данни на ведомството кадровият недостиг е между 30 и 35 процента. Комплексни са причините за този дефицит, те са свързани с имиджа на сектора, заплатите, неговия сезонен характер, посочи тогава Димитров. Той участва в дискусия "1001 причини да работиш в туризма", организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, в рамките на изложението "Ваканция и спа експо".