Анализи Новини

Вижте най-добрите винени дестинации

   
Вижте най-добрите винени дестинации

Какво вино ще пием? Милиони хора си задават този въпрос всеки ден, независимо от тяхната локация, възраст, пол или материално положение.

Изборът на вино е център на дискусии както в най-обикновени домове, така и в свръхлуксозни ресторанти по цял свят.

Цифрите също са категорични: очаква се пазарът на вина и спиртни напитки да достигне 123,4 млрд. долара до 2027 г., а тенденциите сочат, че инвестирането в гроздовия елексир набира все по-голяма популярност.

За да разберете къде е най-евтиното, но качествено вино по света, екипът на CompareMyJet проучи и събра данни за средните цени в 38 държави членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а CNBC Make It преобразува цените от паунди в щатски долари.

Нищо друго, освен Португалия

Ако искате евтино вино, без цената да е за сметка на качеството, не търсете нищо друго, освен Португалия. Средно стандартна бутилка от 750 мл там ще ви излезе около 4,17 долара, според данните в "Световния индекс на винените навици". За сравнение - бутилка вино в САЩ струва три пъти или около 13,36 долара, по данни на Федералния резерв.

В Португалия се консумира и най-голямо количество средно на глава от населението - 45 литра на 1000 души. Тя е третият най-голям производител - 74 литра на 1000 жители. С изключителния избор от лозя и винарни, е идеална дестинация за любителите на виното.

Унгария е на второ място по най-евтина цена на виното и десета по производство с 27 литра на 1000 жители. На трето място по цена е Чили. В латиноамериканската страна може да се насладите буквално на всичко - от Каберне Совиньон до Шардоне.

Трезвеността - новата мода в туризмаИма няколко причини, поради които хората избират да не консумират алкохол, и бизнесът започва да напипва пулса на новата луксозна услуга

Ако говорим за консумация на глава от населението, веднага след Португалия се нарежда Люксембург, където се изпиват общо 25,7 милиона литра годишно или 41 литра на 1000 жители. Въпреки че това е една от най-малките страни в ЕС, за разлика от площта, консумацията на вино в нея никак не е пренебрежителна.

Италия заема третото място по консумация с общо 40 литра на 1000 души и над 2 милиарда литра общо годишно.

Стандартът е между 30 и 60 долара

Независимо дали е висока или ниска, "цената не е задължително да има нещо общо с качеството или вкуса на виното", казва експертът по вина Джон Торсен. Повечето специалисти обаче препоръчват да стоите далеч от щанда с най-евтините варианти.

Вино под 20 долара обикновено е масово произведено и отглеждано със синтетични пестициди и фунгициди, обяснява Марк Озбърн, водещ сомелиер в SommSelect. Той е дегустирал над 15 000 бутилки и твърди, че за да имате качествено питие в чашата, трябва да се бръкнете с между 30 и 60 долара за бутилка.

Винаги четете задния етикет

"Готиният етикет не означава, че вътре има готино вино", казва сомелиерът. "Това означава, че вероятно има някой, който има някакви маркетингови умения."

Етикетът, върху който трябва да се съсредоточите, се намира от задната страна на бутилката. Дори ако информацията за реколтите, регионите и сортовете грозде не ви говори много, има няколко важни сертификата за произход, които да потърсите: органичен и биодинамичен.

"Тези отличия показват, че производителите "поне се грижат за земята и почвата, че се снабдяват от качествени доставчици и фермери, които действително полагат грижи", обяснява Озбърн.

Макар че сертификатите за биологично производство не са сигурни признаци за качество, те са "чудесно начало, ако искате да избегнете синтетичните пестициди, хербициди и фунгициди", допълва той.
Марките, които са навсякъде

Един от следващите трикове за откриване на качествено вино, е популярността на марката. Разгледайте бутилките и си помислете дали виждате някои от марките отново и отново в различни магазини. "Ако е така, избягвайте такова вино", съветва Озбърн.

Ако нещо е навсякъде, значи е произведено в промишлен мащаб. И вероятно ще има такъв вкус, казва експертът.

Озбърн сравнява този тип вина с корпорации като Amazon и Nestle. "Когато мислите за тези компании, не очаквайте себеизразяване или уникалност."

Фокусирайте се върху перспективни региони

Трудно е човек да избере измежду всички региони, грозде и производители. Една от стратегиите е да знаете по малко за всички региони и да започнете търсенето на нещо качествено от най-близкия. Да речем, че любимото ви вино е Каберне Совиньон от долината Напа и струва средно по 50 долара. Започнете проучванията оттам, съветва сомелиерът. 

Ако всичко друго се провали, просто намерете най-добрия магазин за вино във вашия квартал и се сприятелете с хората, които го управляват. Разкажете им към кои вина по принцип се насочвате и защо.

"След като сте на една и съща вълна и установите какво обикновено пиете, ще можете да разширите хоризонтите си и да изследвате малко повече", допълва Озбърн.

Никога не правете тези неща в италиански ресторантХраненето в Италия идва с ред от правила.

Ако действително сте готови да преследвате истински добра сделка, потърсете на по-далечна дистанция от супермаркета или кварталната винарна.

Тъй като разпознаваемостта на марката може рязко да повиши цената, регионите, които не са толкова известни, обикновено струват по-евтино от прочутите винени дестинации, съветват още сомелиерите. Вместо да посягате към скъпа бутилка Каберне Совиньон от долината Напа, опитайте да си вземете такава от някое по-неизвестно място, като Пасо Роблес, Калифорния, казва Рей Айзъл, изпълнителен редактор на вината за "Food & Wine".

"Винаги предлагам да се обърнете към по-малко известни региони и по-малко познати сортове грозде - там са някои от най-изгодните оферти", казва Ишъл.

Една винена обиколка по земното кълбо

Ако мечтата ви е не просто да пиете хубаво вино на дивана вкъщи, а да се наслаждавате на гроздовия елексир пътувайки, ето кои са топ дестинациите за винен туризъм.

Почитателите на червено вино трябва да стягат куфарите си за Италия. Ботушът е най-доброто място за посещение на винарни с вековни традиции.

Ако вкусът ви е към бялото вино, тогава Франция е мястото за вас. Може да дегустирате вино от някои от най-великите местни производители в прословутите винарски региони. Никак не е случайно и че страната има най-много награди за шампанско, създадено в едноименния регион Шампан.

Испания е вашата дестинация, когато говорим за розе. С много лозя и винарни, които да посетите, слънчевата страна е чудесно място за ценителите на този тип вино.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати