Събития

Северен Кипър отчита 40% спад в резервациите заради земетресенията

   
Северен Кипър отчита 40% спад в резервациите заради земетресенията

Масови откази на туристи да посетят курортите в северната част на Кипър поради опасения от земетресения, подобни на тези в началото на миналия месец в Турция, регистрираха местни фирми. Както съобщи вестник Cyprus Mail, делът на анулираните в общия брой резервации за турове за предстоящия празничен сезон достигна 80% през февруари и 50% през март.

Според публикацията това се случва на фона на разпространени предупреждения от експерти, че в региона може да се случи ново силно земетресение. По последни данни броят на жертвите на природното бедствие в Турция надхвърли 45 000 души, включително 49 жители на северната част на Кипър. Трусовете са усетени на самия остров.

Изданието цитира думите на представител на кипърската турска туристическа агенция Puzzle Travel, че през март делът на анулираните турове от граждани на трети страни е бил 60%, а на Турция - 50%. На свой ред представител на компанията Kyosezade каза, че има "сериозен спад" в броя на резервациите, отбелязвайки, че през февруари анулациите са били 80%, а през март - 40%. Както в южната част на Кипър, туризмът е важен източник на попълване на доходите в международно непризнатата Севернокипърска турска република (ТРСК).

Никозия е чувствителна към развитието на туристическите зони в северната част на Кипър от властите на ТРСК. Освен това туристи от трети страни, които веднъж са посетили северната част на острова без разрешението на властите на Република Кипър, с голяма степен на вероятност никога няма да могат да посетят южната му част.

Кипър е разделен по етнически признак след въоръжената инвазия на Турция през 1974 г., провокирана от държавен преврат от поддръжници на анексирането на острова към Гърция. В резултат на военните действия приблизително 37% от територията на Кипър беше под турски контрол, върху който през 1983 г. беше сформирана самопровъзгласилата се ТРСК. Южната част на острова остана под контрола на Република Кипър – страна от Европейския съюз, населена предимно с кипърски гърци.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати