Анализи Новини Турагенции

City break пътуванията набират популярност с невероятна скорост сред българите

   
City break пътуванията набират популярност с невероятна скорост сред българите

Топ 3 дестинации за пътуване през пролетта на българина остават Италия, Испания и Франция. Очакваме гръцкият остров Родос да бъде голям хит това лято заради директните полети и поради страхотните си природни дадености. Това казват в интервю пред TravelNews Доньо Марков, управител на онлайн палтформата за организиране на пътувания еSky България и Маргарита Касабова, маркетинг специалист в компанията. Техните са изключително оптимистични за 2023 г. и очакват да бъдат надскочени препандемичните нива. еSky България е част от полската eSky Group, която понастоящем оперира на над 60 пазара на 5 континента. 

Кои са най-търсените дестинации в момента и за пролетта от българите?

Маргарита Касабова:

  • Анализът на eSky.bg за месец януари показва, че българите планират не само своите пролетни city break пътувания, но те вече организират и своите летни почивки. Факт е, че ранното планиране е най-добрият приятел на пътуващите, ако искат да се възползват от най-добрите цени на самолетни билети и настаняване. Топ 3 дестинации за пътуване през пролетта на българина остават Италия, Испания и Франция, което се запазва като тренд от минали години. Това е изцяло в съответствие с проучването, което проведохме през 2022 г., съвместно с GFK, определяйки точно тези три дестинации в Европа за предпочитани от българите за city break (кратко пътуване до някой европейски град).

Какви са резултатите и анализа за миналата година по отношения на пътуванията?

Доньо Марков:

  • Миналата година беше доста интересна и успешна за туристическия бизнес. eSky.bg може да се похвали със страхотни резултати през цялата година, което определено ни дава надежди, че 2023 г. ще бъде още по-добра! Българите планираха своите почивки отрано, което сме сигурни, че ще се запази като тенденция през цялата 2023 г. След като анализирахме данните си от предходната година установихме, че само за една година българинът увеличава сравнително периода от резервирането на почивката до самото пътуване. Много от потребителите избират да пътуват, закупувайки и застраховка All Risk, която дава възможност да отмените или прекъснете пътуването си, като разходите ви ще бъдат възстановени до 90%. Необходимо е да представите документално доказана причина – отказ за отпуск от работодател, здравословни причини и други. Очакваме тази нагласа да се запази у българите и през 2023 г., тъй като този тип застраховка предлага на пътуващите спокойствието, от което те имат нужда. Несъмнено забелязваме и друга промяна, свързана с поведението на пътуващите, а именно нарастване на търсенето на комплексна услуга в онлайн среда. През 2022 г. eSky направи огромна стъпка, като разшири своето портфолио от предлагани продукти, представяйки city break пакети и почивки – полет и настаняване в един пакет само с няколко клика. Огромният интерес на потребителите към пакетите беше забелязан още в самото начало и не спира да расте до ден днешен. Този факт може само да ни подскаже колко независими стават пътуващите и как много от тях търсят лесни, удобни и изгодни решения да резервират всичко, свързано с пътуването си онлайн, на едно място – това, което ние предлагаме.

Ще се възстановят ли пътуванията изцяло през тази година?

Доньо Марков:

  • Въпреки че всички пътуващи усетиха завръщането към туризма през 2022 г. такъв, какъвто го познаваме, от IATA (Международната асоциация за въздушен транспорт), обявиха в свой анализ от преди няколко дни, че въздушният трафик през 2022 г. е достигнал 68% от предпандемичните нива. Прогнозата им за 2023 г. е обнадеждаваща, предвиждайки въздушният трафик да се възстанови до 90% в сравнение с този от 2019 г, а през 2024 г. дори да надскочи нивата от 2019 г. От eSky.bg отчетохме рекордни резултати за изминалата година, а януари стартирахме още по-добре. Резервациите, направени на нашия уебсайт за януари, са с цели 89% повече от 2022 г. Нашите прогнози са изключително оптимистични и вярваме, че през 2023 г. дори ще надскочим препандемичните нива. След близо 2 години на органичения и толкова много страдания по света и у нас, българинът осъзнава, че пълноценното време, прекарано с най-близките му хора, е основен фактор, за да може да живее добре и щастливо. Пътуванията ни предоставят точно тази възможност и вярваме, че тази тенденция ще се усети още по-силно през тази година.

Кои се очертават хитовите дестинации?

Маргарита Касабова:

  • Когато става въпрос за хитови дестинации, много зависи от вида и целите на пътешествието. City break пътуванията набират популярност с невероятна скорост и все повече българи сбъдват своите мечти, посещавайки едни от най-емблематичните градове в Европа. Топ 5 най-посещавани, но и най-мечтани city break дестинации, са Милано, Париж, Рим, Барселона и Виена. Що се отнася до летни почивки – гръцките острови, Испания, Италия и Турция са сред най-предпочитаните от сънародниците ни. Знаем, че от години насам Гърция е номер едно дестинация за българите, но това, което забелязваме през изминалите години е, че все повече пътуващи избират да летят до Гърция, вместо да посетят южната ни съседка с личен автомобил. Директните полети до гръцките острови са с времетраене около 1 час и половина, което е изключително удобно и спестява много време. Вероятно знаете, че вече се радваме на директни полети до Родос – един прекрасен остров, изпълнен с много история, забележителности и красиви плажове. Очакваме гръцкият остров да бъде голям хит това лято, поради страхотните си природни дадености, сравнително изгодна цена за двупосочен билет, но и фактът, че полетът е много кратък и спестява изтощителното чакане на опашки по гръцката граница. Сигурни сме, че Корфу – най-зеленият гръцки остров също ще бъде толкова интересен за българите, както през последните години.

Как реагирате със закъснели и отменени полети? Тази тенденция се очертава да се запази през тази година.

Доньо Марков:

  • Въпреки неверотният хаос по летищата през 2022 г., до нас не достигнаха много оплаквания от наши клиенти с отменени или закъснели полети. Винаги съветваме пътуващите, които ни се доверяват, при подобен случай, да се свържат с нас, за да можем да им съдействаме по най-добрия начин. Нека не забравяме обаче, че подобни проблеми съществуват от редица години и ситуациите, свързани със закъснели или отменени полети, не са отскоро. Да, определено напрежение имаше през цялата 2022 г., но това беше напълно очаквано. Като вземем предвид факта, че повече от две години пътуването беше ограничено и това накара авиокомпаниите да съкратят както своите полети, така и персонала си, е напълно нормално да настъпи хаос през първия летен сезон, в който наблюдаваме пътуване без мерки, свързани с пандемията. През последните три години за съжаление тези случаи бяха в пъти повече, но смело можем да заявим, че винаги се справяме чудесно при подобни ситуации, благодарение на добре разработените ни процеси. Относно компенсациите във връзка с отменените полети, много зависи и какви са условията на самата авиокомпания. Съветваме всички пътуващи да проверяват ситуацията в страната, до която пътуват, но и да се свържат незабавно с нас, веднага, щом има настъпило събитие по отмяна или закъснение на полет. Важно е да се спомене, че за този сезон голяма част от авиокомпаниите планират да коригират офертите си, за да не създават проблеми и закъснения по летищата. Цялата индустрия се опитва да наеме отново хора, за да не е толкова хаотично пътуването и да няма закъснения. В тази прогноза отново сме оптимистични и вярваме, че ситуацията от миналата година няма да се повтори, благодарение на усилията на повечето от превозвачите и страхотната ни съвместна работа с тях.

Интервюто взе Мирослав Иванов

Информация за Доньо Марков

Доньо Марков е роден през 1980 г. Завършва Националната Природо-Математическа Гимназия, специалност „Науки за земята“. Висшето си образование започва в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен по География, а след това продължава с магистратура по „Управление на туризма“ в Нов български университет. Своите първи стъпки в туристическия бранш прави като консултант във водещата международна компания за туристически софтуер TravelStoreMaker. За кратко време става мениджър продажби, а по-късно оглавява и партньорския отдел на компанията.

През 2008 г. Марков среща основателя на младата полска онлайн туристическа агенция eSky, чиито планове за разрастване започват именно от България. Така Доньо става управляващ директор на първия чуждестранен клон на eSky Group, която понастоящем оперира на над 60 пазара на 5 континента. Вече над 15 години, под ръководството на Доньо Марков, eSky се развива като най-големият и успешен бранд в онлайн туристическа индустрия у нас.

Информация за Маргарита Касабова

Маргарита Касабова е част от семейството на eSky вече две години, заемайки позицията на маркетинг специалист. Тя отговаря за имплементирането на комуникационната стратегия на марката на българския пазар. По образование е икономист, като през 2023 г. се очаква да защити магистърската си теза по рекламен мениджмънт. По душа е пътешественик, което ѝ помага изключително бързо да влезе в сферата на туризма и успешно да се развива в компанията.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати