Анализи Новини

Германците засилват пътуванията си зад граница

   
Германците засилват пътуванията си зад граница

Ценовата криза и войната в Украйна не са намалили апетита на германците да пътуват, отчита основната туристическа асоциация "Дойче райзефербанд" (Deutscher ReiseVerband - DRV), цитирана от Ройтерс. По оценки на асоциацията през настоящата година германският туризъм ще се върне на рекордните предпандемични нива.

Годината е започнала силно, като през януари приходите на туристическите агенции и платформите за онлайн резервации са се удвоили на годишна база и са били с 12 на сто над същия месец през 2019 г., сочат данните на асоциацията, уточнява БТА.

"Хората като цяло не искат да се отказват от пътувания и почивки. Това ни вдъхва оптимизъм въпреки геополитическата и икономическата несигурност", заяви президентът на асоциацията Норберт Фибег преди откриването утре на туристическото изложение И Те Бе (ITB) в Берлин, смятано за едно от най-големите по рода си в света.

Фибег посочи, че очаква приходите през тази година да се върнат до рекордните нива от 2019 г., когато потребителите са похарчили 98 милиарда евро за ваканции, от които 69,5 милиарда за резервирани пътувания, а останалите - за екскурзии и други неща в дестинацията, до която са пътували.

Германският туристически сектор се доближи до това ниво и през 2021 г., когато продажбите възлязоха да 84 милиарда евро, или почти двойно повече в сравнение с 2020 г., посочват от асоциацията.

Самото изложение И Те Бе се завръща в пълния си блясък след тригодишно прекъсване заради пандемията, като очаква 5500 изложители от 161 държави. Знаковите отсъствия са Русия и Иран.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати