Новини Събития

Нотр Дам в Париж отваря врати отново през декември 2024 г.

  07.03.2023 11:43  
Нотр Дам в Париж отваря врати отново през декември 2024 г.

Ремонтът на парижката катедрала "Нотр Дам" напредва достатъчно бързо, за да позволи на храма да приема отново богомолци и посетители в края на 2024 г., по-малко от шест години, след като пожар изпепели покрива й, съобщиха официални представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Емблематичният шпил на катедралата, който рухна при пожара, постепенно ще започне да се издига отново над монумента тази година като силен сигнал за възраждането му, каза ген. Жан-Луи Жоржелен, който ръководи проекта по реконструкция на катедралата.

"Завръщането на шпила в небето над Париж според мен ще е знак, че печелим битката за "Нотр Дам", каза той за Асошиейтед прес.

Реконструкцията започна миналата година, след повече от две години работа по укрепването на монумента. Властите решиха да възстановят шедьовъра на готическата архитектура от 12-и век в предишния му вид. Проектът предвижда и възстановяване на 93-метровия шпил, добавен през 19-и век от архитекта Йожен Виоле-льо-Дюк.

Междувременно във вторник в подземие пред катедралата се открива за посещения със свободен достъп изложбата "Нотр Дам дьо Пари: в сърцето на строителната площадка".

Ген. Жоржелен каза, че катедралата ще бъде отворена за посещения през декември 2024 г. в унисон с целите, поставени от президента Еманюел Макрон след пожара, но все пак прекалено късно с оглед на олимпийските игри в Париж през лятото на следващата година.

"Моята задача е да сме готови да отворим катедралата през 2024 г. И ще го направим", каза ген. Жоржелен. "Борим се за всеки ден и сме на правилния път". Това "означава, че архиепископа на столицата ще може отново да отслужи католическа литургия в катедралата си" и че монументът ще бъде достъпен и за туристи, каза той.

Министърката на културата Рима Абдул-Малак каза за Асошиейтед прес, че това не означава, че ремонтът ще е приключил. "Ще има дейности по реновацията и през 2025 г.", каза тя.

Всеки ден в столицата и в страната близо 1000 души работят за възстановяването на "Нотр Дам", каза ген. Жоржелен. "Най-голямото предизвикателство е всеки ден да се придържаме към планираното", подчерта той. Ген. Жоржлен добави, че има различни задачи за изпълнение, свързани с изографисването, камъните, олтара, органа, стъклописите.

Управляващият директор на държавната агенция, която контролира изпълнението на реконструцията, Филип Жост отбеляза, че резултат "ще е верен на оригиналната архитектура", защото изпълнението на проекта се придържа към "изчезналите форми на катедралата" и към материалите и конструктивните методи от Средновековието, допълва БТА.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати