Новини Турагенции

Фрeнските туристи загърбват България и през тази година

   
Фрeнските туристи загърбват България и през тази година
Димитър Димитров на щанда на България в Берлин
  Мирослав Иванов

През тази година почти няма да има френски туристи по Българското Черноморие и на обиколни културни турове в страната. Това обяви за TravelNews Димитър Димитров, управител на туроператора IDS Bulgaria, който е специализиран на този пазар и участва на изложението ITB в Берлин. „Интересът е изключително слаб, защото за тях целият регион Черно море е опасен заради войната в Украйна“, посочи Димитров. От друга страна няма никаква реклама на България във Франция, където излизат само негативни новини за региона. Според Димитров държавата в лицето на Министерството на туризма трябва да помисли за представянето на дестинацията като безопасна за туристите и на френския пазар.

Туроператорът се надява да има възстановяване на програмата си през 2024 г. Преди пандемията през 2019 г. е довел над 8000 французи у нас. Те посещават Варна, Златни пясъци, Каварна и Свети Влас на юг. Основно обаче идват за обиколни турове на България. Търсят и много планински туризъм. Французите са добри туристи, защото търсят забележителности, а България има много какво да предложи, подчерта Димитров.

Според него летищата във Варна и Бургас трябва да работят да привлекат френските нискотарифни авиокомпании, както още Ryanair или Wizz Air.

Франция е един от перспективните пазари за развитие и привличане на туристи в България. През 2019 г. у нас са пристигнали над 207 000 французи, като е реализиран ръст от само 2.2%, показват данните на Министерството на туризма. По този показател се нарежда на 13-то място сред пазарите за чуждите туристи. През 2021 г. са дошли над 166 000 французи.

IDS Bulgaria работи още на пазарите в Полша, Чехия, прибалтийските страни и разработва програми в Словения. Туроператорът очаква 20% ръст на полските туристи, като стартира чартърна програма до Бургас през лятото на 2023 г., тъй като най-много се търси и е много популярен Слънчев бряг.

Мирослав Иванов, Берлин



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати