Анализи

Тасмания – островът с незабравими изживявания

  14.03.2023 09:37  
Тасмания – островът с незабравими изживявания

Само на около 240 км от крайбрежието на Австралия, островната държава Тасмания съчетава незабравима дива природа, древна история и богата култура.

Това е последната спирка преди ледените полета на Антарктика, където може да вдишате въздух, който е сред най-чистите в света, да изгубите представа за времето на празните плажове с бял пясък и да посетите планинските върхове и древните гори, осеяни с водопади и диви реки.

Pixabay.com

Тасмания е остров на изненадите, който е дом на кралската ломатия (Lomatia tasmanica) - най-старото живо растение в света, и на най-голямото месоядно торбесто животно на планетата  – тасманийския дявол.

Посетителите могат да вдишат аромата на евкалиптовите дървета Eucalyptus regnans - най-високото цъфтящо растение в света, както и да се насладят на шеметни разходки край най-високите морски скали в южното полукълбо, които се извисяват на 300 метра над бурния океан.

Запознаването с Тасмания и нейните 344 острова е среща лице в лице с величието на природата.

Спокойствието е естественото състояние на Тасмания, тъй като 40% от острова е защитена територия, включваща обекти на ЮНЕСКО, национални паркове и природни резервати.

Тук посетителите могат да се изкачат до покритите със сняг планински върхове, да открият най-дълбоките пещери в Австралия или да поиграят голф на някои от най-зрелищните игрища в страната.

Впечатляващата флора и фауна на Тасмания е резултат от еволюцията ѝ в изолация. Островът е отделен от континентална Австралия преди около 12 000 години, а разнообразните местообитания и ограничените видове хищници са го превърнали в убежище за очарователни създания.

Ако имат късмет, посетителите може да видят срамежлива птицечовка, бяло дребно кенгуру, космат вомбат, който скача из пасищата или емблематичният тасманийски дявол, който е най-известният местен обитател.

Незабравимо приключение

От най-големите вълни за сърфиране в Австралия до 2700 км пешеходни маршрути и голф игрища с поразяващи гледки, Тасмания е място за приключения на открито.

Pixabay.com

Посетителите могат да се отправят на вълнуващ поход, като избират между 880 установени маршрута - от еднодневни разходки до шестдневно преминаване по маршрута Overland Track, който обхваща някои от най-високите върхове на Тасмания.

Pixabay.com

Островът е световно известен с трасетата си за планинско колоездене.

Тасмания е и едно от най-добрите места за риболов на пъстърва в света, а посетителите могат да се стоплят в термалните извори на резервата Хейстинг кейвс в северната част на острова.

Изискана храна и вино

Тасманово море вдъхва на този разнообразен архипелаг страст към морската храна, докато богатата на хранителни вещества почва осигурява прясна селскостопанска продукция целогодишно.

Посетителите могат да направят едно по-различно пътешествие из острова,. - от обиколки на лозя до дестилерии в стар стил, пивоварни и гурме ресторанти.

Pixabay.com

Четирите отличителни сезона внасят разнообразие във всяко ястие – от есенните ябълки до изпълнените с череши лета и лова на трюфели с хрътки през зимата. Зимният сезон също така е този, през който тасманийските стриди и миди са най-сочни.

Първите тасманийци

Днес коренното население палава са пазителите на тези земи и морета, продължавайки културните традиции и защитавайки знанията, които техните предци са донесли на острова преди повече от 40 000 години.

 

В пристанищния град Хобарт посетителите могат да се запознаят с историята на първите хора на острова в Тасманийския музей и художествена галерия или да сравнят древното и съвременното изкуство в частния Музей на старото и новото изкуство.

Затворническата история среща съвременната култура

Pixabay.com

Туристите могат да се запознаят и със затворническата история на Австралия. В периода 1804 – 1853 г. 76 000 затворници са транспортирани до Тасмания, където да изтърпят своето наказание и да работят за създаването на новата колония.

Тяхната памет е почетена в пет обекта, които са част от културното наследство на ЮНЕСКО, сред които е и затворът Порт Артур, който днес е популярна туристическа атракция.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати