Новини Транспорт

Най-добрите нови европейски влакови маршрути

   
Най-добрите нови европейски влакови маршрути

Тъй като пътуването без полет набира скорост, европейските пътувания с влак преживяват ренесанс, пише Euronews Travel. По европейските линии се появяват нови нощни услуги, произвеждат се или се модернизират спални вагони и все повече държави финансират експлоатацията на нощните линии като задължителна обществена услуга. Нощните влакове на дълги разстояния се възприемат като екологична алтернатива на въздушния транспорт, както и като удобен транспорт на дълги разстояния.

Австрия

От Виена до Париж с Nightjet

Австрийската национална железопътна компания ÖBB е инициатор на възраждането на спалните влакове в Европа с Nightjet от 2016 г. насам. В края на 2021 г. тя стартира нов маршрут между Виена и Париж през Залцбург и Мюнхен.

Пътуването отнема 14 часа и се изпълнява три пъти седмично в двете посоки, с цени от около 30 евро за място до 120 евро и нагоре за самостоятелно купе.

През лятото на 2023 г. Nightjet ще пусне влакове от ново поколение, които се конкурират с първокласни полети по комфорт. Очаквайте безжични станции за зареждане, безплатен Wi-Fi, места за съхранение на велосипеди и частни отделения със собствени душове и тоалетни.

От Виена до Генуа и Ла Специя с Nightjet

Новото разписание на Nightjet за 2023 г. разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано, Генуа и Ла Специя в Италия. Оттук можете да вземете влакове до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

Белгия

От Брюксел до Берлин с European Sleeper

С мисията да осигури „по-приятен и по-интелигентен начин за пътуване из Европа“, European Sleeper's Goodnight Train тръгва на 25 май 2023 г. по маршрута Берлин – Брюксел, със спирки в Ротердам, Амстердам и други интересни градове по пътя. През 2024 г. пътуването ще бъде удължено до Дрезден и Прага.

Чехия

От Прага до Цюрих с ČD

През декември 2022 г. националният железопътен оператор на Чешката република České dráhy (ČD) стартира нова спална услуга, свързваща Прага с Цюрих, със спирки във Франкфурт и Базел по пътя.

Нощното пътуване, възражда услуга, затворена през 2017 г. и отнема малко по-малко от 14 часа. Пътуващите ще имат редица различни опции за тарифи, от варианти с шест легла до луксозни спални отделения със собствени тоалетни и душове.

Билетите за легло във вагон с шест легла започват от 49.90 евро.

Франция

От Париж до Берлин с TGV (стартира 2024 г.)

Франция и Германия обявиха нов влаков маршрут TGV между Париж и Берлин, който трябва да започне да се движи през 2024 г.

Понастоящем пътуването между двете столици изисква пътниците да се прекачват от Кьолн или Франкфурт. Новата високоскоростна връзка ще позволи на пътниците да изминат пътуването за около седем часа.

От Париж до Венеция със среднощни влакове (очаква се 2025 г.)

Френският стартъп Midnight Trains ще свърже Франция и Италия с нова нощна влакова услуга от Париж до Венеция през Милано от 2025 г., подкрепена от Европейската комисия. Това ще е по-бърз и по-лесен вариант и за пътуващите от Обединеното кралство, които ще могат да стигнат само с едно прекачване до Италия.

От Париж до Мадрид с Trenitalia (започва в края на 2024 г.)

През декември 2022 г. FS Italiane Group – собственикът на италианската национална държавна железница Trenitalia – обяви планове за нова високоскоростна влакова връзка Frecciarossa между Париж и Мадрид.

Новият влак ще свързва Париж и Барселона, където съществуващата високоскоростна услуга вече се движи до испанската столица. Предвижда се да стартира в края на 2024 г. с очаквания, че допълнителни услуги могат да свържат Мадрид с Италия през Франция.

Германия

От Берлин до Стокхолм със Snälltåget

Шведската железопътна компания Snälltåget пренасочи своята влакова услуга от Берлин до Малмьо през Хамбург и Дания, като същевременно я разшири до Стокхолм. Пълното пътуване отнема малко под 17 часа с цени за директна услуга от около 50 евро.

От Щутгарт до Загреб и Риека с Nightjet и EuroNight

В новото си разписание за 2023 г. Nightjet разшири своята услуга със спален влак от Мюнхен до Венеция, Любляна и Загреб, стартирайки от Щутгарт, Германия.

Сезонно маршрутът ще минава и до крайбрежния хърватски град Риека с общо време за пътуване от около 15 часа.

Nightjet до Венеция пътува през Мюнхен, Залцбург и Тревизо, докато услугата до хърватските и словенските столици се управлява от хърватските железници HŽ и словенските железници SŽ под EuroNight на ÖBB.

Италия

Генуа - Неапол с NTV Italo

В края на 2021 г. италианската високоскоростна железопътна компания NTV Italo стартира услуга за Генуа, свързваща преди това слабо свързания пристанищен град в северозападната част на Италия с южната част на страната.

Пътуването от Генуа до Неапол отнема малко под седем часа и струва от около 80 евро.

Милано - Париж с Frecciarossa

Също в края на 2021 г. Frecciarossa – високоскоростното подразделение на италианския национален влаков оператор Trenitalia – пусна луксозен нов влак между Милано и Париж.

По-бърз и по-луксозен от предишните услуги по този маршрут, влакът отнема малко под седем часа. Билетите са около 29 евро.

Португалия

От Порто до Лисабон и испанския Виго с иберийската високоскоростна железопътна мрежа (строителството започва през 2024 г.)

Португалия одобри планове за високоскоростна железопътна линия между Лисабон, Порто и Виго. Тя ще бъде част от по-широката иберийска високоскоростна железопътна мрежа, която обединява страната и я свързва с Испания.

В момента пътуването с влак между Порто и Лисабон отнема почти три часа. Новата железопътна връзка ще намали времето за пътуване до само 1 час и 15 минути. В крайна сметка новата линия ще свърже португалските градове с Виго в Испания.

Холандия

От Амстердам до Австрия със Ski Express на TUI

Любителите на снежните спортове се подготвят за нов нощен влак, който тръгва между Амстердам и някои от най-големите ски курорти в Австрия.

Ski Express на TUI ще тръгва от Амстердам всеки петък вечер между 23 декември и 31 март. След като напусне холандската столица в 17:30, има спирка в Утрехт, след което продължава директно към Австрия.

От Амстердам до Цюрих с Nightjet

Воденият от Австрия пионер в нощните влакове Nightjet стартира маршрут между Амстердам и Цюрих в края на 2021 г.

Опциите за спане варират от кушетки (от около 60 евро) до спални кабини (от около 120 евро).

От Амстердам до Барселона с European Sleeper (пролет 2025 г.)

Холандско-белгийският влаков оператор European Sleeper, който скоро ще стартира, се надява да пусне нова услуга за нощен влак от Амстердам до Барселона през пролетта на 2025 г. Това значително ще подобри железопътните връзки север-юг в Европа.

Испания

Мадрид до Аликанте и Валенсия с Ouigo

През ноември 2022 г. Ouigo, собственост на SNCF, стартира нов високоскоростен и евтин маршрут между Мадрид и Валенсия. От 27 март той ще се движи и до Аликанте. Билетите първоначално ще бъдат на цена от 9 евро в едната посока с един куфар, но ще струват около 30 евро след периода на стартиране.

През 2023 г. Ouigo планира да разшири услугата си, за да достигне до Кордоба, Севиля, Малага и Коста дел Сол.

От Барселона до Мадрид с Iryo

Пътуването между столицата на Испания и най-добрия туристически град стана по-бързо и по-евтино през ноември 2022 г. с тази нова високоскоростна железопътна услуга от Iryo.

Iryo - консорциум между испанската авиокомпания Air Nostrum и италианската железопътна компания Trenitalia - управлява 16 дневно между Барселона и Мадрид, с които пътуването отнема само 2,5 часа в посока и струва само 18 евро.

От Мадрид до Марсилия през Барселона с RENFE (започва в средата на 2023 г.)

Испанската държавна железопътна мрежа е настроена да пусне нови високоскоростни AVE услуги до Франция през 2023 г. Очаква се влаковете първоначално да се движат в алтернативни дни, но по-късно ще бъдат увеличени до два пъти на ден.

От Барселона до Лион през Монпелие и Ним с RENFE (средата на 2023 г.)

Планът на Renfe да разшири своите влакови услуги във Франция включва още един нов маршрут, който трябва да стартира по-късно тази година между Барселона и Лион.

Други маршрути до Париж се очакват до края на годината.

Словения

От Любляна до Будапеща с унгарските железници

Пуснат през декември 2021 г. влакът на унгарските железници от Любляна, Словения до Будапеща, Унгария,  минава през Грац в Австрия, предоставяйки едно живописно пътуване. То отнема 7,5 часа, а цените започват от 16 евро в едната посока.

Швеция

Стокхолм - Хамбург със SJ EuroNight

Пуснат през септември 2022 г., нощният влак Стокхолм Централен до Хамбург-Алтона  се захранва от възобновяема енергия. Тръгва всеки ден в 17:30 ч. и пристига в 6:30 ч. сутринта, като по пътя минава през Копенхаген.

Най-евтиният вариант е място във вагон (от 25 евро). Легло в общо отделение започва от 45 евро, докато самостоятелно отделение за двама души с мивка започва от 165 евро. Самостоятелните отделения за един до трима души се предлагат със собствен душ, тоалетна и закуска, започващи от около 205 евро. Предлагат се и купета за влакове, подходящи за домашни любимци.

В комбинация със съществуващите услуги на Eurostar и Deutsche Bahn, услугата може да се използва и за пътуване от Лондон до Стокхолм за по-малко от 24 часа.

Великобритания

Лондон - Бордо с HS1  (приблизително 2026 г.)

Британската High Speed ​​1 (HS1), която управлява железопътната линия в тунела под Ламанша, се подготвя да пусне нов маршрут от Лондон до Бордо. В момента пътниците трябва да преминат през Париж, за да стигнат до френския винен регион, като времето за пътуване е почти шест часа. Новата линия ще заобиколи столицата и ще намали времето за пътуване до около пет часа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати