Заведения

Ричард Алибегов: Да се твърди, че 20 % ДДС за туризма ще стабилизира бюджета, е смешно

   
Ричард Алибегов: Да се твърди, че 20 % ДДС за туризма ще стабилизира бюджета, е смешно

Държавната хазна е в критично състояние. Налагат се спешни мерки по ограничаване на харчовете. В противен случай е възможно да се стигне до свръхдефицит, казоно с други думи до невъзможност на държавата да извършва разплащания. Предупреждението дойде от служебния финансов министър Росица Велкова, която стигна и по-далеч – ако харчовете продължават с тези темпове,  възможно е да се наложи и преразглеждане на курса евро –лев  

В пакета от  мерки с предложения за стабилизиране на държавния бюджет,  е и възстановяването на 20-процентната ставка на данък добавена стойност за туристическия бизнес.  Над 65 000 са заетите в тази сфера, по данни на Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията и ресторантьорите. А ако ДДС за бранша бъде възстановено на 20 процента, от това в държавния бюджет годишно биха постъпили около 180 милиона лева. 

"Разбирате, че на фона на всички разходи, това е смешна сума, да се твърди, че това е един от начините да бъде стабилизиран бюджетът на страната, е меко казано, несериозно", коментира Алибегов. "Обвиняват ни, че сме вдигнали цените - да, няма начин, защото суровините идват до нас с 30-40 процента по-скъпо. Стойността на електроенергията, която заплащаме, остава три пъти по-скъпа, дори и след компенсациите, които плаща заради високите цени на енергоносителите държавата. От 2019-та година насам сме увеличили на три пъти заплатите на заетите в сектора", посочи още Алибегов. 

Председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в България припомни и ползите от намаления на 9-процента данък добавена стойност за туристическия бизнес - предотвратяването на масови фалити в бранша, по-високия данък печалба, който генерира и по-високи постъпления в бюджета, увеличаването на 800 лева на минималния осигурителен праг за заетите в сферата на ресторантьорство, хотелиерство и изсветляването на сектора. 

Ричард Алибегов коментира и че е учуден от още едно от предложенията, залегнали в програмата за укрепване на бюджета на служебния кабинет: А именно - данък свръхпечалба

Ако след структурирането на 49-я парламент предложението на служебния финансов министър остане в сила, организацията ще изложи своите аргументи срещу възстановяването на старата ставка на данък добавена стойност за туристическия бранш.  И ще говори с всички политически сили, за да  запази сегашната ситуация.  Защото в противен случай последиците за туристическия бизнес ще са катастрофални,  каза  Алибегов.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати