Турагенции

Космос травел показва автентичния Пакистан

   
Космос травел показва автентичния Пакистан

Пакистан от години е любима дестинация на пътешествениците. Именно там могат да се открият останки от древни цивилизации, по-стари от тези в Египет и Месопотамия. От хиляди години в страната живеят племена, които до днес са успели да съхранят културата и ценностите си. Богатият опит на “Космос травел” и опознаването на района от представители на туроператора допринасят за реализирането на уникалния приключенски тур “Северен Пакистан – племената от Хиндукуш, Каракорум и Хималая”.

Пътешествието се организира от 2 до 13 юни 2023 г. и ще се съсредоточи върху уникалния начин на живот на някои от племената, които живеят в Северен Пакистан. “В този край на света, скрити под склоновете на великите планини Хималаи, Хиндукуш и Каракорум, покрай свещенната река Инд, дала името на целия субконтинент, векове наред преживяват странни от днешна гледна точка племена. Тук почти всяка долина е особена. Хората говорят различни езици и пазят ревниво своите идоли и божества. От живописната долина Маргала, през Хунза и Нигяр в Гилгит-Балтистан и най - големия център на Будизма по тези земи Таксила, предлагаме ви да видите другото лице на Пакистан, като част от древната индоарийска култура”, разказва Пламен Узунов, управител на туроператора. 

Това пътуване определено е един път в живота и подобна възможност не излиза всеки ден! Преживяването е на цена от 2680 евро на човек и включва самолетни билети по програмата София-Исламабад-София с “Турските авиолинии”, както и вътрешни полети по маршрут Исламабад - Скадру и Гилгит - Исламабад. В пакетната цена влизат и трансферите от и до всички летища, транспорт по обявения маршрут от пристигане до заминаване (джип и автобус), 11 нощувки, хотели 3-4* (според местните стандарти) и изхранване по програмата - полупансион (закуска и вечеря), водач преводач от “Космос травел” с четири тура по дестинацията и застраховка помощ при пътуване в чужбина с покритие 20000 евро към “Евроинс”.

Всички входни такси за посещаваните туристически обекти в Пакистан също са включени във финалната цена, а те не са никак малко. 

Турът започва със столицата 

на Пакистан - Исламабад. Разположен на платото Потохар и в подножието на живописната верига Маргала, той е спокоен град. Исламабад е един от най-зелените и най-добре планираните градове в Южна Азия. Той се счита и за най-чистия в страната. Организиран е много добре като е разделен на сектори и зони. Освен със забележителната архитектура, градът впечатлява и с много културно и историческо наследство. Там туристите ще посетят джамия Фейсал, която е една от най-големите в Азия, както и националния монумент на страната - Паметникът Исламабад, който е построен като почит към хората, пожертвали живота си за независимостта, извоювана през 1947 г. Музеят Lok Virsa е една от най-популярните туристически спирки, тъй като е единствен по рода си. Той представя богатото културно наследство на страната. Тук редовно се провеждат фестивалите Lok Virsa. Народната музика и танци са неразделна част от тези фолклорни празници.

Като рязка промяна от града, следващите няколко дни ще бъдат прекарани сред природата на Скарду. Там българите ще се запознаят с някои от най-вдъхновяващите природни гледки. Градът е на 1500 м надморска височина, заобиколен от склоновете на величествената планина Каракорум. Част от посетените забележителности ще са Upper Kachura Lake, Katpana Desert и Kharpocho Fort. Национален парк Deosai също е част от програмата - там най-впечатляващата гледка е пролетният килим от диви цветя и голямо разнообразие от пеперуди. Езерото има надморска височина 4 142 метра и е едно от най-високите в света. Manthokha Waterfall, Sarfaranga Cold Desert и Blind Lake също са част от спиращите дъха природни забележителности, които “Космос травел” ще покаже. 

Местно племе, с което ще се запознаят туристите, е Хунзукуч. “Ще видите мъже и жени, работещи на полето и градините, както и деца, тръгнали на училище. Хората на Хунза са прогресивни. Там жените се радват на повече свободи от други селски райони в Пакистан”, споделя Узунов.  В местността, която обитават, има и много древни останки като например крепост, датираща от преди 10 века. Най-ранната наблюдателна кула на крепостта е на повече от 900 години. Външната фасада е построена преди по-малко от 200 години и е достроена през 20-ти век.

След това потапяне в местния свят, пътешествениците бавно ще се завърнат към цивилизацията, преминавайки през историята на Пакистан. По път обратно за столицата има организирани посещения на Таксила, археологически обект датиращ от 6 в. пр.н.е., Първата градска могила Бхир и Сиркап – вторият град с типично гръцко планиране. Руините на будисткия манастир Jaulian, датиращ от 2 век след Христа, са задължителна спирка. Там може да се открият добре запазените ступи и манастирът с най-добрата каменна архитектура.

Пакистан наистина не е традиционната лятна дестинация, но обещава много незабравими спомени и отварящи кръгозора и душата преживявания. Този тип пътувания са изпълнени с култура, история, напълно откъснати от суетата на западния свят. Автентичността на района позволява за едно неповторимо преживяване, което да остане спомен за цял живот!

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати