Новини Хотели

София очаква възстановяване на броя на туристите от преди пандемията

  19.03.2023 09:29  
София очаква възстановяване на броя на туристите от преди пандемията

Общинското предприятие по туризъм в София очаква възстановяване на броя на туристите от преди пандемията и дори по-добри резултати през настоящата година. През миналата година броят на туристите е бил 80 на сто от тези през 2019та. Това заяви за "Хоризонт" по БНР неговият директор Людмил Пелов. В столицата се отчита значителен ръст на туристите спрямо предходните години, заяви директорът: 

"През 2022-ра година на територията на Столимна община има едно увеличение - над 61 процента спрямо предходната година. Делът на чуждестранните туристи се е увеличил спрямо българските, като предходната година - 2021-ва, съотношението е било по равно, а в случая е 58 процента за чуждестранните спрямо 42 процента за българските".

Два дни и половина средно се задържат гостите на града, като традиционните пазари остават:

"Израел, Италия, Германия. Румъния и Турция винаги са имали интерес към София като дестинация. Наблюдава се едно възобновяване на туристите от Великобритания, от Гърция и също така има доста голям ръст и интерес от туристи от доста по-далечни страни - САЩ, Бразилия, Канада, Южна Корея, Япония, Индия дори".

Очаква се интересът на полските туристи освен към Черноморието, да се засили и към София, след като в края на март стартира редовна линия на един от нискотарифните превозвачи между Вроцлав и София два пъти седмично. Градът разполага с 27 000 легла във всички категории, като средната заетост на легловата база е между 25 и 30 процента: 

"При чужденците най-голям дял във възрастта на туристите обхваща възраст между 30 и 44 години, които са млади и активни хора".

Добре се развива събитийният конферентен туризъм, обиколните турове на града. Интерес има и към организирано посещение на заведения с типично български храни и напитки, както и полудневни и целодневни екскурзии до Витоша и близки места като Рилския манастир, Боровец или Копривщица.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати