Новини Транспорт

Хърватия прави туристическа подводница

   
Хърватия прави туристическа подводница

В Хърватия продължава разработката на луксозна, туристическа и изследователска подводница, пише Croatia Week. Целта на този проект е да се проучи и разработи туристическа и изследователска подводница с електрическо задвижване за настаняване на до 50 души, оперативна дълбочина на гмуркане до 50 м, каза един от партньорите по проекта, хърватската корабостроителница Brodosplit.

„Целта на проекта е да се изследва и разработи функционален иновативен продукт, многоцелева подводница. Пускането и комерсиализацията на този продукт на световния пазар е с цел укрепване на пазарната позиция на корабостроителницата на специални съоръжения, базирани на технология за изграждане на подводници, и възстановяването на дълго придобитите знания за проектиране и изграждане на подводници, които бяха загубени през последните 25 години“, каза Brodosplit.

Подводницата ще се използва за редица цели, включително за подводни туристически обиколки и за предоставяне на възможности за подводни изследвания.

„Подводницата ще може лесно да се адаптира към нуждите на археологически, геоложки, мареологични и биологични изследвания с цел научни и приложни изследвания на подводието за по-големи групи изследователи. Изследователските дейности на подводницата, в зависимост от необходимостта, могат да се извършват както като наблюдение, така и с цел събиране на данни и проби с помощта на вградени устройства и сензори“, добави Brodosplit.

Наскоро бяха извършени моделни тестове в басейните на Brodarski institut-Jadranbrod (Морски институт) в столицата Загреб и бяха извършени под надзора на партньора по проекта, Marine and Energy Solutions DIV d.o.o.

Работата по проекта започна през юли 2020 г. и проектът е основан от Европейския съюз по Оперативна програма „Конкурентоспособност и сближаване“, чрез покана за „Повишаване на развитието на нови продукти и услуги, произтичащи от научноизследователски и развойни дейности (IRI) – фаза II .“



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати