Новини Събития

Пампорово става арена на Университетски зимни игри

   
Пампорово става арена на Университетски зимни игри

Най-слънчевият планински курорт в България – Пампорово е домакин на Университетски зимни игри и Зимен университет – 2023. Спортните събития за студентите ще се състоят от 21 до 24 март.

Чрез реализирането на този проект Асоциацията за университетски спорт “Академик” и Националното представителство на студентските съвети (НПСС) си поставят за цел да се популяризират зимните спортове сред студентите в България – чрез състезания в различни видове зимен спорт.

От 2009 г. до този сезон в проекта на Националното представителство на студентските съвети са участвали над 2785 студенти от България и Балканите. Организирани са състезания в няколко дисциплини, изнесена е и лекция за спорта във висшите училища.

Зимният университет е наследник на Националните зимни студентски игри, които за първи път се организират през 2009 г., а по-късно вече са под името “Зимен университет”.

От 2018 г. събитието се провежда съвместно с АУС “Академик” и с Университетските зимни игри.

В първото издание на проекта са участвали 110 студенти от висшите училища в страната. През 2010 г. проектът се превръща в масово спорно събитие, под името Национални студентски зимни игри, в което се състезават над 215 студенти от висшите училища в България.

Сприключването на Зимните игри през 2010 г., организационният комитет си постави следващата цел – организиране на балкански зимен спортен фестивал, а именно Балканиада, чиято цел е да се включат студенти от балканските държави: Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Гърция и Турция.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати