Анализи

Златни пясъци АД ще сезира прокуратурата за самоуправство на Иван Портних

   
Златни пясъци АД ще сезира прокуратурата за самоуправство на Иван Портних
Бараките в Златни пясъци се разполагат от едноименното дружество, общината и хотелиери
  Снимка: Община Варна

„Златни пясъци“ АД ще сезира прокуратурата за самоуправство и неспазване на решенията на Върховния административен съд (ВАС) от кмета на Варна Иван Портних и главния архитект Виктор Бузев. Това обяви пред TravelNews Кирил Кирилов, изпълнителен директор на дружеството, което притежава инфраструктурата в курорта. Кметът и главният архитект на Варна Виктор Бузев отказват да разпишат вече трета година схемата за временните обекти за търговия, при положение, че режимът е само уведомителен, обясни Кирилов. Те се поставят на частна собственост на „Златни пясъци“ АД, а не на имоти на общината. В такъв случай кметът и главният архитект само съгласуват разполагането на обектите. Схемата се определя и разписва от Министерството на туризма, което е принципал на националните курорти по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а не според наредбата на община Варна. Тя е разписвана досега всяка година от бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) от 2014 г. насам, от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Дружеството завежда дело първоначално във Варненския административен съд и го печели. Община Варна обжалва пред Върховния административен съд, който потвърждава становището на Варненския съд. Но кметът и главният архитект продължават да не разписват документите.

Според Кирилов се съсипва малък бизнес, от който се изхранват над 1000 човека през сезона. Още толкова има и по други временни обекти на хотели и на самата община Варна, подчерта той. По думите му те са разписвани без проблем от кмета и главния архитект. „Показаните от Портних бараки не са на „Златни пясъци“ АД, а на хотели, като той е разписал поставянето им“, допълни Кирил Кирилов. Община Варна събира над 5 млн. лв. курортни такси от Златни пясъци, но не инвестира нищо обратно в комплекса, каза още той.

Търговските бараки в курорта Златни пясъци две години са работили без разрешение, обяви кметът на Варна Иван Портних, като допълни, че от общината са сигнализирали Дирекция за национален строителен контрол, че обектите са незаконни, но не е последвала реакция. Освен това Община Варна има изпратена схема на преместваеми обекти в курорта, подписана от заместник-министър Ирена Георгиева. Въпреки че според член 13, ал. 3 от ЗУЧК, трябва да се подпише от министъра на туризма. В общината не разполагат със заповед на министъра на туризма за одобрена схема за преместваеми обекти в курорта", разясни Портних. Той попита и защо няма реакция от служебния министър на туризма Илин Димитров. "Да подкрепи обществения интерес и курортът да се отърве от бараки, като се отмени изобщо въпросната схема", призова кметът на Варна.

Министерството на туризма извършва проверка по случая с бараките в курорта Златни пясъци за изясняване на всички факти и обстоятелствата съобразно функционалната си компетентност, коментира пред TravelNews служебният министър на туризма Илин Димитров. Казусът е правен и в работата си специализираната администрация на МТ ще изиска и вземе предвид становищата на всички други компетентни институции. Ако се установят нарушения или нередности, разбира се, ще бъдат предприети съответните действия в рамките на закона, подчерта той.

Оказва се, че бившият министър на туризма Николина Ангелкова, който утвърждава плановете за разполагане на търговски обекти на територията на Златни пясъци, и кметът Портних, макар че са от една и съща политическа сила - ГЕРБ, дават различни тълкувания и налагат различни изисквания към временните обекти. Самата Ангелкова отказа коментар, тъй като е на посещение в САЩ и не е запозната със случая.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати