Турагенции

Къде ще прекарат дългите си уикенди тази пролет българите?

   
Къде ще прекарат дългите си уикенди тази пролет българите?

● Тази година българските пътешественици ще се отправят на пролетен city break до някои от европейските градове. 
● Сред най-популярните държави е абсолютната любимка на българите – Италия, в която те ще посетят не само столицата ѝ Рим, но и по-малко известни градове.

 

Пролетта наближава, а с нея на дневен ред идват и плановете за новите пътувания. След като българите планираха интензивно тазгодишните почивки през януари и февруари, е време да начертаят плановете за пътешествията преди активния летен сезон. Предпочитани за този период са дестинациите в Европа – както за city break пътувания, така и за по-дълги почивки. Особено добри условия за пътувания има през следващите месеци, благодарение на почивните дни около Великден и през дългите уикенди около 1, 6 и 24 май.Това е особено привлекателно за семейства с деца, които обикновено имат почивка в този период. Припомняме, че, ако си вземем почивен ден на 5 май (петък), можем да почиваме четири дни. Можем да удължим почивката си и да я направим цяла седмица, ако си вземем три почивни дни – 2, 4 и 5 май. Около 6 май също почиваме три дни, което е перфектна възможност за кратко city break приключение.

Голяма част от респондентите от България казват, че ще отидат на city break поне два пъти тази година и само веднъж на по-дълга почивка. Това се потвърждава и от заключенията на проучване, проведено от eSky.bg в сътрудничество с изследователската агенция GfK, а именно, че българите са по-склонни да изберат city break вместо по-дълга почивка.

“През януари тази година регистрирахме огромен интерес към пролетните пътувания, което доведе до значително увеличение на резервациите с дати на излитане март-май. Нещо повече, наблюдаваме нарастване на интереса към city break пътуванията както на ниво самолетни резервации, така и при city break пакетите с включени полет и настаняване. Последният продукт е особено популярен сред семействата с деца.” –  коментира Маргарита Касабова, представител на eSky.bg

Класацията за най-предпочитаните дестинации сред клиентите на eSky.bg започва с вечния фаворит – Италия. Българите обичат тази страна, защото тя има какво да предложи – от вкусна кухня, до интересна и разнообразна архитектура и феноменални гледки. Най-често пътешествениците избират столицата Рим и Милано, който пък е идеална отправна точка за пътувания до езерото Комо или до Алпите. Добрата новина е, че както през миналата, така и през настоящата година набират популярност и други италиански градове, които по принцип не са в топ желанията на българите. Такива са живописният Бари, градът с най-старата пицария в света – Неапол, историческата Болоня и слънчевата Сицилия.

Следваща в ТОП 5 дестинации за пролетно city break пътуване е Испания. Тя е атрактивна заради колоритните си фиести, както и заради по-високите си температури в сравнение с тези в България в началото на пролетта. Тази година тя е предпочитана дестинация и за по-дълга почивка преди активния летен сезон, за което предразполага и дългите майски уикенди. Сред най-популярните испански градове са Барселона и Мадрид (идеални за city break), както и Малага и Майорка – перфектни за по-дълга почивка през дългите майски уикенди.

Сред най-популярните пролетни дестинации е Франция, където българите ще посетят най-вече столицата Париж. Интересното е, че южното крайбрежие на Франция също набира популярност, и по-специално Ница, която за първи път се появява в класацията. Следващи са Гърция и Португалия (Лисабон).

Резервирането предварително като ключов елемент

Експертите от eSky.bg посочват, че ако искате да пътувате евтино, е добре да избягвате най-популярните дати за пътуване. Цените на полетите на 1 май и Великден например винаги са по-високи, отколкото няколко дни преди или след тези дати. Също така е важно да планирате пътуването си два или дори три месеца предварително, което ви позволява да спестите 30%, а понякога дори до 50% от стойността на билетите.

“Миналата година показа, че така наречените „last minute” оферти остават в историята и планирането както на кратки, така и на по-дълги почивки трябва да започне доста по-рано, особено ако искаме да щадим семейния бюджет” – добавя Маргарита Касабова.

В момента самолетните билети до най-популярната дестинация за пролетно city break пътуване (Италия), започват от по-малко от 27 EUR – до Милано 31 EUR, до Рим летим за около 60 EUR двупосочно, до Бари за около 27 EUR, а до слънчева Сицилия (Катания) за по-малко от55 EUR двупосочно. Цените за полетите до Испания са малко по-високи. До Барселона можем да пътуваме със самолет на цени от 67 EUR, до Майорка – от 82 EUR, до Мадрид от 88 EUR и до Малага от 64 EUR двупочосно. Цените до Франция също са атрактивни, като билетите до Париж и Ница започват от по-малко от 55 EUR.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати