Анализи Новини

Разкриват се нови маршрути до емблематични природни обекти в Родопите

   
Разкриват се нови маршрути до емблематични природни обекти в Родопите

Те ще са атрактивни и за трафика на румънски туристи, пътуващи към Гърция, или за потока гастербайтери, завръщащи се през летния сезон. Нови туристически маршрути до емблематични природни обекти в Родопите ще бъдат създадени и популяризирани по българо-гръцкия проект "Интелигентни маркетингови стратегии за туризма в трансграничния регион" (SMS-CBA), финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A "Гърция - България 2014 - 2020", съобщава БТА.

Хотелиери, туристически водачи, представители на неправителствени организации участваха в дискусията за предлагане на обекти и природни забележителности от област Смолян, които да бъдат включени в маршрутите.

С разработването на минимум 5 нови маршрута се цели да бъдат привлечени туристи от преминаващия досега транзитен трафик през региона. Извършено по проекта проучване на туристическите потоци показва, че преобладаваща част от туристите, насочващи се към Смолянски регион, са привлечени от културно-исторически и природни обекти. Близо 80 процента от пътуващите към областта са получили информация за туристическите обекти от информация от социалните мрежи, сочат данни от проучването.

Предвижданите маршрути могат да бъдат атрактивни за трафика на румънски туристи, пътуващи към Гърция, или за потока гастербайтери, завръщащи се през летния сезон на юг.

В рамките на проекта ще бъде разработена и стратегия за развитие на туризма в област Смолян. Водещ партньор по проекта е гръцкият регион Източна Македония и Тракия, а бенефициенти са Областните администрации в Хасково, Кърджали и Смолян.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати