Анализи Новини

Китай отваря още атракции за туристите

  23.03.2023 14:40  
Китай отваря още атракции за туристите

По време на пандемията в страната бяха създадени нови възможности за привличане на туристи. Различни атракции на открито отвориха врати или претърпяха революционни промени, предоставяйки на пътешествениците нови възможности да опознаят Китай.

След като страната обяви, че отново ще посреща чуждестранни пътници и възобновява издаването на туристически визи, международните туристи най-накрая могат да разгледат някои от тези популярни нови предложения, спечелили сърцата на местните по време на пандемията.

Представяме ви онези, които са впечатлили CNN Travel

Гранд Канал - най-дългият канал в света, създаден от човека

Снимка: iStock by Getty Images

Той се простира на 1782 километра - около девет пъти дължината на Суецкия канал. Гранд каналът на Китай е най-дългата изкуствена река в света, създадена от човека. Вписан като обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2014 г., Гранд канал - известен още като Канал Джинг-Ханг - минава от Пекин на север до Ханджоу на юг и се свързва с множество водни пътища, включително Жълтата река и река Яндзъ. Това чудо е създадено на различни етапи преди повече от 2500 години. През миналия век някои участъци са пресъхнали или замърсени и откъснати от останалата част, но през 2022 г., по инициатива на властите, каналът е почистен основно. Сред най-добрите места за посещение на канала е Цанджоу, на два часа и половина път с кола от Пекин. Индустриалният пристанищен град е подобрил туристическите предложения по своята част от канала, които сега включват 15 круизни кораба, 12 туристически кея и шест нови моста.

Jiangsu Garden Expo Park

Снимка: iStock by Getty Images

Провинция Дзянсу е известна със своите изящно проектирани китайски градини, които датират от преди повече от 2000 години.

През 2021 г. Нанкин - столицата на провинцията, трансформира изоставена кариера в Jiangsu Garden Expo Park. Пространството от 3.45 квадратни километра е дом на красиви, класически градини в стил Дзянсу и други атракции, включително водна ботаническа градина, театър и пешеходна търговска улица. Сред забележителностите тук е градината Suzhou, вдъхновена от павилиона Canglang - обект на световното наследство на ЮНЕСКО в близкия Суджоу. В градината не е използван нито един пирон.

Universal Beijing Resort

Снимка: iStock by Getty Images

Това е петият и най-голям в света тематичен парк на Universal Studios. Открит е през септември 2021 г. и се простира на от 169 хектара.  В парка има седем тематични зони, предлагащи десетки представления и разходки, много от които на открито - The Wizarding World of Harry Potter; Transformers Metrobase; Hollywood; WaterWorld; Minion Land; Jurassic World Isla Nubla и King Fu Panda Land of Awesomeness. Той разполага и с първите в света тематичен хотел и курорт на Universal - Grand Hotel Universal Studios и NUO Resort Hotel.

Desert Star Hotel в Нинся

Нинся Хуей се слави с 300 дни ясно небе годишно, което го прави едно от най-добрите места да се насладите на зашеметяващите пустинни пейзажи на страната и да наблюдавате звездите. Регионът се възползва от това през последните години и се радва на повишен туристически интерес.

Годишната туристическа конференция за звездно небе в Китай стартира за първи път през 2021 г., съчетавайки наблюдение на звезди с поредица от събития, включително фестивал на електронната музика в пустинята и екстремно автомобилно състезание. Един от най-добрите начини да опознаете Нинся е като се настаните в хотел Desert Star.

Джиуджайгоу

Снимка: iStock by Getty Images

През 2017 г. силно земетресение удари окръг Джиуджайгоу в югозападната китайска провинция Съчуан, оставяйки региона опустошен. През последните години правителството и туристическата индустрия работят усилено за възстановяването му, включително на прочутия национален парк Jiuzhaigou, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Живописната зона беше отворена отново през септември 2021 г. и сега предлага 12 подобрени атракции. Те включват Shenxian Chi (Приказни езера), които се отличават с терасовидни бели и бледосини травертинови басейни, и древното селище Dalu, което е на повече от 1000 години. Вече има и нов парк за опазване и изследване на големите панди Jiawuhai. В него се грижат за четири големи панди, а районът наоколо е дом на около 30 диви животни от този вид.