Анализи Новини

Слънчев бряг е сред най-евтините места за лятна ваканция в Европа

   
Слънчев бряг е сред най-евтините места за лятна ваканция в Европа

Завръщането на пътуванията и нарастването на резервациите, повишава и цената на ваканцията. Много от пътниците се затрудняват да отговорят на повишението на цените, особено при толкова високи разходи за живот и инфлация.

Преди броени дни Post Office публикува своя годишен доклад за най-бюджетните почивки, за да помогне на туристите да направят разумен избор на дестинация.

Докладът Holiday Money Report, публикуван от Post Office всяка година, класира световните дестинации по отношение на достъпността им. Лошата новина е, че цените на ястията, напитките и другите основни туристически продукти са се повишили в 80% от курортите и градовете по света, съобщава Euronews.

Въпреки растящите разходи Post Office установява, че анкетираните отдават предпочитание на пътуванията извън страната си и само 27 % от тях очакват да намалят разходите си за почивка тази година. За да се определят най-евтините дестинации в света за 2023 г., в доклада се сравняват разходите за осем основни туристически стоки, включително кафе, бира, слънцезащитен крем и тристепенно меню.

Според тези критерии Мармарис е най-евтината дестинация за почивка в Европа за 2023 г. Ако искате да се насладите на слънце и море с малко пари, тюркоазеното крайбрежие на Турция ви очаква. Курортът с кобалтова вода и лъскави пристанища, се нарежда на първо място сред най-евтините ваканционни дестинации в Европа според проучване.

Подобно на много други места, цените са се увеличили повече от два пъти от миналата година заради инфлацията и 55-процентното увеличение на минималната работна заплата в баровете и ресторантите. Въпреки това можете да си купите кафе за 1,65 евро, бутилка бира за 3,40 евро и да се насладите на тристепенно меню за двама души, включително домашно вино, за около 45,60 евро.

На второ място се нарежда Алгарве в Португалия. Районът предлага най-доброто съотношение цена-качество. Въпреки че цените са се повишили с една трета от миналата година, крайбрежието може да се похвали с най-евтиното кафе - 0,92 евро и вино - 2,06 евро, от всички дестинации в света.

След Алгарве, в доклада Holiday Money Report, се намира Слънчев бряг, като дестинация с евтина храна и напитки.

Според анализа, чаша кафе в курорта 1,09 евро, а бутилка бира - 2,18 евро. Слънчев бряг е най-евтиното място в Европа за тристепенно меню за двама с вино - малко над 41 евро. От Post Office препоръчват на туристите непременно да опитат българската ракия.

И накрая, като най-скъпа дестинация за почивка през 2023 г. е определена столицата на Исландия - Рейкявик. Градът с поразителна модерна архитектура и геотермални басейни е едно от най-скъпите места за храна и напитки в Европа. Рейкявик има процъфтяваща сцена за крафт бира и оживен нощен живот, но вечерите навън могат да натежат на портфейла ви - бутилка бира или чаша вино струват средно 10,25 евро. Ако смятате да се храните в ресторант, пригответе се за сметка от около 156 евро за тристепенно меню за двама с домашно вино.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати