Анализи

Скулптурите в София са анонимни за туристите

   
Скулптурите в София са анонимни за туристите
Липсва информация за скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови в центъра на столицата
  Снимка: Вести

Изцяло липсва информация на скулптурите в София на кого са изображенията. Това заяви за TravelNews Гълъб Черпоков, дългогодишен експерт в туризма. Той е сезирал за проблема многократно общинското предприятие „Туризъм“, но досега не са взети мерки. „Информация няма нито на български език, а да не говорим на английски език. Това е туристическа България и туристическа София“, коментира Черпоков.

 Алеко Константинов на бул. "Витоша"

Често минавам край паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ в столицата. Много български и чужди граждани и туристи се спират, правят снимки и търсят да разберат на кого е скулптурата. Наскоро бях седнал на пейката със скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови, на площад „ Славейков“. Минаха италиански младежи, туристи. Изредиха се всички да се снимат. Обикаляха паметника и търсиха да намерят някаква информация. Каквото можах направих и им обясних, разказа Гълъб Черпоков.

Според него нищо не коства на Столична община и на предприятието „Туризъм“ да поръчат на авторите на паметниците да изработят подходящи плочки с кратка информация за бележитите българи. „Не съм виждал другаде инкогнито паметници“, подчерта той.

Гълъб Черпоков е роден на 14 октомври 1934 г. в с. Орехово, Смолянска област. Завършил е Висшият институт за народно стопанство Варна. Заемал е различни ръководни длъжности в системата на „Балкантурист” и ТК „Интерхотели”. Бил е директор на туристическите фирми „Транслитекстурс” в Бейрут, Ливан и „ Балкан Холидейз” в Цюрих, Швейцария. През 1995 г. създава частния туроператор „Вегена” ООД, който води чужди туристи у нас до 2014 г. Написал е книгите “По света и у дома”, „Туризъм в село Орехово” и „ У дома и по света”, в които споделя своя опит и спомени.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати