Новини Турагенции

Българският туроператор Солвекс спира работа в Русия

   
Българският туроператор Солвекс спира работа в Русия

Туроператорът "Солвекс" ООО в Русия прекратява дейността си, тъй като не може да си изпълнява договорите. Това съобщават руски издания, като се позовават на информация от сайта на самата компания.

Пред RTN Димитър Цонев (който държи 82% от акциите на компанията), генерален директор на компанията, казва, че обезщетенията за засегнатите туристи ще бъдат изплатени от фонда за персонална отговорност на туроператора, като уточнява, че в него са налични 2.3 млн. рубли. Застраховател на компанията пък е СК "Евроинс". По договора с него финансовите гаранции са за 500 хил. рубли. Той изтича на 4 юли 2023 г.

Друго издание съобщава, че за последните 3 години от началото на пандемията туроператорът е продал услуги за 12 млн. рубли и е върнал 5 млн. задължения за несъстояли се заради пандемията пътувания. Това показват данните на Руския съюз на туристическата индустрия.

Цонев коментира, че заради геополитическата ситуация на компанията й е невъзможно да продължи дейността си. Съобщава, че компанията не е изпълнила по договори с клиенти услуги за 7.5 млн. рубли за пътувания в България и 800 хил. рубли за такива до Гърция.

Допълва, че решението е взето и след като Министерството на икономическото развитие е обявило, че субсидиите и отсрочките за връщането на средствата за отменените турове няма да продължат.

"Ако не бе такава геополитическата ситуация, щяхме до края на 2022 г. да изпълним ангажиментите си към туристите за 7.5 млн. рубли за пътувания до България, а също и 800 хил. рубли към Гърция. Този дълг възникна след фалита на туроператора "Музенидис".

Местните издания припомнят, че компанията е една от най-старите на пазара. Основана е през 1993 г., като във фокуса й са пътувания до ОАЕ, Малдивите и Израел, а освен това в самата Русия. Предлага и речни круизи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати